Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ukončení DPN a zdravotní stav je stále špatný

Vážená Ferová nemocnice,

Vážená paní, Vážený pane,

 

obracím se na Vás, jménem své přítelkyně, s dotazem a prosbou o radu.

 

Přítelkyně je 12 let od operace páteře (skolióza, řešeno instrumentací) a cca před rokem se ze dne na den nebyla schopna postavit na nohy. Od této doby absolvovala vyšetření u všech odborností a dlouhodobě je v péči ortopeda a sportovního a rehab. lékaře, kteří již vyčerpali veškeré své možnosti i vč. odeslání do ambulance bolesti. Bohužel k tomuto stavu, kdy není schopna se delší dobu postavit na vlastní nohy z důvodů křečí a nemožnosti ohnutí nohou dochází v nahodilých intervalech. Jelikož již končí podpůrčí doba PN tak byla u posudkové lékařky, která nepřiznala ani 1.st ID, avšak veškeré lékařské zprávy (vč. zprávy od posudkové lékařky) obsahují záznam o dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu. A na dotaz zda je možné se odvolat jí bylo sděleno, že je to stejně marné. Koncem března podala žádost o prodloužení podpůrčí doby PN (až do června je objednána na další vyšetření). Včera (5.4.) jsme na základě výzvy k dodání dalších lék.zpr. (dodat do 8 dnů), které doposud nemáme (vyšetření budou následovat), dodali alespoň čestné prohlášení, že není co nového doložit a že čekáme na další vyšetření a výsledky.

 

Problém aktuálně nastává v tom, že 11.4. musí obvodní lékařka PN ukončit (po 380 dnech údajně již nelze prodlužovat) a na 13.4. je objednána na další vyšetření – to nejpodstatnější na ortopedii do FN. Rádi bychom se informovali jaké máme možnosti, případně jaký je možný postup? Aktuálně shledávám pochybnosti a nejasnosti minimálně u níže uvedených možností.

1) Co když dojde rozhodnutí o prodloužení PN z OSSZ, avšak 11.4. bude již PN ukončena? Jaké jsou možnosti, či případné povinnosti v onom mezidobí (po zrušení PN a doručením rozhodnutí o prodloužení PN), do kdy se nahlásit na ÚP? Či nějaké období vyčkat? Původní pracovní smlouva ve fabrice byla během PN ukončena.

2) Případně je možné PN ukončit, přihlásit se na Úřad práce a další den vystavit novou PN se stejnou indikací? Z aktuální situace (a to jak administrativní, tak i reálně zdravotní) je značně rozčarována i její obvodní lékařka, včetně specialistů u kterých je v péči.

 

Děkujeme za radu

 

Odpověď:

Dobrý den,

Pro přiznání invalidního důchodu musí být splněny zákonem stanovené podmínky. Ty to podmínky jsou uvedeny v zákoně o důchodovém pojištění. (zde). Patří mezi ně splnění potřebné doby pojištění a musí být prohlášen invalidním. Invalidním bude prohlášen pokud z dlouhodobě zdravotně nepříznivého stavu nastal pokles pracovní schopnosti nejméně o 35%. Pokud není dosaženo alespoň této míry invalidita vám nebude přiznána. Míra invalidity je posuzována podle vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí, kde je určeno jakému zranění/onemocnění a jeho míře odpovídá procentuální výše invalidity.

Tuto míru určuje posudkový lékař. Pokud s jeho názorem nesouhlasíte můžete podat odvolání do deseti dnů od doručení posudku, a to lékaři, který posudek vydal. Pokud lékař odvolání nevyhoví do deseti dnů odvolání předloží k přezkumu příslušnému krajskému úřadu. Férová nemocnice na toto téma již odpovídala. Celá odpověď k tomuto problému je k nahlédnutí zde.

Zákon o nemocenském pojištění udává nejdelší možné trvání podpůrčí doby v délce trvání 380 dní. Výjimkou je ustanovení zákona o nemocenském pojištění § 27. Ten říká, že podpůrčí dobu je možné prodloužit o tři měsíce, opakovaně, až do délky 350 dní, ale pouze je-li zřejmé, že pojištěnec během krátké doby nabude opět pracovní schopnost.

Co se týče souběhu podpory v nezaměstnanosti a podpůrčí doby u nemocenského, v zásadě pojištěnec nemůže pobírat obé. Výjimkou je pouze případ kdy bude přiznána nemocenská  v ochranné době, tedy v době 7 dnů od skončení pracovního poměru. Což podle vámi podaných informací nejspíše není váš případ.

Pokud tedy bude chtít nastoupit na úřad práce musí být ukončena podpůrčí doba v pracovní neschopnosti. Jestliže navíc budete chtít pobírat podporu v nezaměstnanosti je potřeba, aby jste za poslední dva roky alespoň rok pracovala.

Pokud bych vám měl doporučit další postup. Můžete znovu podat žádost o invalidní důchod. Bylo by dobré k žádosti připojit nová vyšetření. Pokud opět posudkový lékař nevydá správu o nároku na invalidní důchod můžete se odvolat podle výše uvedeného.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS