Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončená pracovní neschopnost po uplynutí podpůrčí doby

Dobrý den,

pracovní neschopnost trvala od 26. 6. 2017 do 30. 11. 2018. Dostal jsem infarkt a posléze lupénku, v červenci mě postihl další úraz s nutností dlouhodobé rekonvalescence. Přišlo mi rozhodnutí OSSZ že lékařská posudková služba posoudila z prostudované lékařské dokumentace že jsem schopen nastoupit do zaměstnání.

Nevím, jak mám postupovat při odvolání, jestli si např. mohu vyžádat, aby můj zdravotní stav posuzovala jiná komise.

Děkuji.

Ivo

Odpověď:

Dobrý den,

je nesporné, že Vám uplynula podpůrčí doba dle § 26 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění. Z Vašeho dotazu přesně nevyplývá, o jáké rozhodnutí se jedná. Proto uvažujme více variant:

  1. Pokud jste žádal o prodloužení podpůrčí doby dle § 27, zákona o nemocenském pojištění, je skutečně možné že rozhodli zamítnutím, neboť zákonnou podmínkou je nabytí pracovní schopnosti i k jiné než dosavadně pojištěné činnosti (tzn. ne úplné uzdravení, které mi umožní výkon původního zaměstnání, ale i kteréhokoliv jiného). V takovém případě lze podat odvolání do 15 dnů od doručení, ve kterém je nutno přesně vymezit protizákonnost takového rozhodnutí. Je třeba si uvědomit, že pokud je vaše pracovní schopnost trvale snížena, podpůrčí dobu Vám nikdo neprodlouží a je třeba žádat o invalidní důchod u OSSZ.
  2. Pokud jste nežádal o prodloužení podpůrčí doby, ale jedná se o rozhodnutí dle § 154 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění (rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti OSSZ dle § 75). Je nutné podat odvolání do 3 dnů ode dne, kdy bylo oznámeno (od doručení). Nejsme schopni posoudit, zda je takový postup v souladu se zákonem či nikoliv. Obecně lze konstatovat, že OSSZ tak učiní, pokud DPN neukončí lékař sám a pokud jsou splněny zákonné požadavky dle § 59 (např. pokud je váš stav stabilizovaný). Opět je možné žádat o invalidní důchod pro zajištění hmotných prostředků. Postup při přezkoumání činnosti posudkových lékařů je složitější a závisí na procesní aktivitě účastníka. 

DPN je zákonným důvodem pro nepřítomnost v práci, sama o sobě nezajišťuje hmotnou podporu v době nemoci. Nemocenská počítá s obnovením původní pracovní způsobilosti. Pro ostatní případy trvale snížené pracovní schopnosti je tu invalidní důchod.

Pro více informací můžete kontaktovat Infocentrum ČSSZ na tel. čísle 800 050 248.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS