Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

U koho vést neschopenku

Dobrý den asi před 3 týdny diagnostikovali moji manželce roztroušenou sklerózu s prvními příznaky ataku. Po kratší nemocniční hospitalizaci ji předali do RM centra v Plzni. Nyní je doma v pracovní neschopnosti a čekáme, zdali ji bude přiznán nárok na léčbu speciálními medikamenty. Neschopenku má vystavenu z nemocnice, kde před 14 dny ležela a je převedena na obvodní lékařku. Nyní ji obvodní lékařka oznámila, že ji dále u sebe nebude vést a že ji mají převzít v RM centru. Tam po zavolání sdělili, že je to věcí obvodní lékařky a že oni dávají jen doporučení. Prosím, jak máme postupovat a u koho má být vedena její neschopnost? Děkuji moc za radu.

pacient

Odpověď:

Dobrý den,

neschopenku má vést ošetřující lékař – tedy ten, který pojištěnce léčí, ke kterému chodí na kontroly a který posuzuje, zda je zdravotní stav pojištěnce stabilizovaný a zda se pracovní schopnost obnovila.

Pokud je tedy pacient vyšetřen, léčen a zván na kontroly specialistou příslušné odbornosti (např. neurolog) je tento specialista ošetřujícím lékařem a vede evidenci o dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud již léčba a kontroly specialistou nejsou nutné, ale ještě je vhodné doléčení (včetně klidového režimu), které již je schopen v rámci své odbornosti zajistit praktický lékař, předá specialista práce neschopného pacienta do evidence praktického lékaře.

Záleží tedy na tom, kdo má Vaši manželku nyní ve své lékařské péči. Kdo je nyní jejím ošetřujícím lékařem - ke komu chodí na kontroly, kdo posuzuje její zdravotní stav. To znamená, že pokud je jíž vedena v RS centru v Plzni, kde ji zvou na kontroly a tak dále, tak by ji měli vystavit neschopenku oni, pokud ne, tak praktický lékař.

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS