Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Termín nástupu lázeňské léčby

Dobrý den,

tchán (81 let) byl v červenci na operaci spočívající ve výměně srdeční chlopně a bypassu. Měl odjet do lázní hned z nemocnice, ale znemožnily to jiná zdravotní komplikace - zbytnělá prostata, která je již t. č. vyřešena. Od té doby tchán čeká na výzvu do lázní a teprve dnes se na vlastní dotaz dověděl, že mu byl přidělen termín až v polovině října (věc je již odeslána z VZP do lázní Poděbrady). Časné zahájení lázeňské léčby je u něj zásadní věc, v současné době je doma, necítí se příliš dobře a vlastně neví, jak rehabilitovat, co si může dovolit. Jedním slovem chátrá, člověk, který před operací byl velmi fyzicky aktivní.

Dotaz zní: je možné nějakým způsobem ovlivnit termín nástupu do lázní? Je v tomto ohledu možná alespoň nějaká dohoda ohledně termínu přímo s lázněmi?


Moc děkuji za odpověď.

Lulu

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za pozdní zodpovězení dotazu. Snad Vám poslouží pro případné příště. Odpověď se skrývá v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, ust. § 33, odstavcích 1 a 4 (dostupné zde). 

§ 33

(1) Hrazenou službou je dále léčebně rehabilitační péče, poskytovaná jako nezbytná součást léčebného procesu, jejíž poskytnutí doporučil ošetřující lékař a potvrdil revizní lékař. Návrh na léčebně rehabilitační péči podává na formuláři zdravotní pojišťovny lékař registrujícího poskytovatele nebo ošetřující lékař při hospitalizaci; jde-li o poskytnutí lázeňské léčebně rehabilitační péče, návrh obsahuje též určení stupně naléhavosti.

...

(4) Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče navazuje na lůžkovou péči nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity. U účastníků nemocenského pojištění se poskytuje v době jejich dočasné neschopnosti k práci. Pojištěnce předvolá k lázeňské léčebně rehabilitační péči zařízení lázeňské péče. Pojištěnec v prvém pořadí naléhavosti je k nástupu na lázeňskou léčebně rehabilitační péči předvolán nejpozději do jednoho měsíce od data vystavení návrhu, případně po dohodě ošetřujícího, revizního a lázeňského lékaře je přeložen do zdravotnického zařízení poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče přímo ze zdravotnického zařízení poskytovatele lůžkové péče. V druhém pořadí naléhavosti je pacient předvolán nejpozději do tří měsíců, děti a dorost do šesti měsíců ode dne vystavení návrhu. Komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

 

Registrujícím poskytovatelem zdravotní péče je potom podle ust. § 3 odst. 5 zákona č. 372/2011 Sb, o zdravotních službách, poskytovatel ambulantní péče v oboru všeobecné praktické lékařství, v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, v oboru zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví, který přijal pacienta do péče za účelem poskytnutí primární ambulantní péče, tedy tchánův "obvodní" lékař.

Určení termínu nástupu spočívá tedy v určení stupně naléhavosti poskytnutí lázeňské péče, a jak můžete shledat z výše citovaného ustanovení § 33 zákona o veřejném zdravotním pojištění, je to věc ošetřujícího lékaře anebo "obvodního" lékaře. Určení konkrétního data nástupu v rámci rozmezí určeného stupněm naléhavosti je pak věc poskytovatele lázeňské péče.

Zvláštní lhůty pro nástup do lázní po některých zákrocích jsou stanoveny ve příloze č. 5 k zákonu o veřejném zdravotním pojištění:

Přímé přeložení ze zdravotnického zařízení poskytovatele lůžkové péče nebo do 3 měsíců po operaci. 

Čas nástupu do lázní je tedy ponechán na volbě toho lékaře, jež lázně předepisuje, ale jeho volba je ohraničena max. lhůtou 3 měsíce po operaci. To znamená, že pokud tato lhůta byla dodržena, proběhlo vše podle zákona.

Nicméně, doporučujeme Vám vznést dotaz na lékaře, který lázeňskou léčbu předepsal, proč nebylo primárně zvoleno přímé přemístění do zařízení lázeňské péče, ale byla zvolena varianta prodlevy. Výběr mezi těmito dvěma možnostmi je samozřejmě závislý na podmínkách dostupnosti lázeňské péče (jsou-li v lázních volná místa). Pokud je péče dostupná, měl by lékař, který lázeňskou léčbu předepisuje, volit takovou lhůtu nástupu do lázní, která je pro zdraví pacienta nejlepší. Opačný přístup může být projevem svévole a nesprávným lékařským postupem. Pokud se proti němu budete chtít bránit i zpětně, můžete podat stížnost. O těch se více dozvíte v na našem webu zde. Eventuálně může tchán rovněž vymáhat náhradu újmy na zdraví, vznikla-li mu z případného nesprávného postupu lékaře nějaká.

Každopádně, lze konstatovat, že dohoda je možná vždy. Bylo třeba pokusit se dohodnout s lékařem, jenž lázně předepisoval a případně s lázněmi jako takovými. Naproti tomu, pokud byly dodrženy výše uvedené podmínky stanovené zákonem, nelze podle nás na dřívější poskytnutí lázeňské péče vznášet nárok.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS