Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Šetření nemoci z povolání

Dobrý den,

mám dotaz na šetření nemoci povolání. Syn dělal 18let zakladače a obsluhu stroje. Poslední rok dělal svářeče. Operace karpálu na obou rukou, zažádal o nemoc z povolání. Nemoc byla šetřena za poslední půl roku kdy svářel. Takový je prý zákon. Před týdnem dostal invalidní důchod 1.stupně. Zaměstnavatel se brání, že to nemůže mít ze zaměstnání. 19 let se dřel a asi syna vyhodí.

Děkuji za odpověd.

jurajs

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu Vám musíme doporučit navštívit jakoukoliv klikniku pracovního lékařství, kde se Váš syn může podrobit vyšetření a kde stanoví příčinu jeho nemoci.

Na základě vyšetření vám klinika vystaví lékařský posudek, který může doručit zaměstnavateli a svou situaci dál řešit.

Je zde ale důležité zdůraznit to, že jestli práce Vašeho syna vyžaduje určitou zdravotní způsobilost kterou dlouhodobě pozbyl, zaměstnavatel má právo dle § 52 písmena e Zákoníka práce dát výpověď s přiměřeným odstupním.

Odpovědnost za škodu, která vám kvůli nemoci z povolání vznikla, vždy nese zaměstnavatel, u kterého jste pracovali naposledy za podmínek, za kterých daná choroba vzniká – a nezáleží na tom, jak dlouho práce u něj trvala. Všichni zaměstnavatelé musí být pro tyto případy ze zákona pojištěni.

Nebojte se přihlásit o odškodné. Zaměstnavatel platit musí přesně tolik, aby dorovnal rozdíl mezi vaším příjmem před nemocí a po jejím vypuknutí. Po celou dobu pracovní neschopnosti vám tedy doplácí rozdíl mezi nemocenskou a dřívějším průměrným platem. Náhrada vám náleží i za první tři dny pracovní neschopnosti – za jiných okolností se první tři dny náhrada mzdy ani nemocenská nevyplácí.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS