Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Renta a rozvázání prac. poměru

 

Dobrý den,


Mohl bych vás prosím poprosit o radu, jaký pro mě bude mít dopad, když jsem ukončil pracovní poměr? Pojišťovna mi bude asi chtít krátit rentu a udělá stop stav, že mi bude vypočítávat rentu od  firmy B.

Středně těžká psychická újma žaloba na předchozího zaměstnavatele, firmu A.

Soud jsem vyhrál a Česká pojišťovna mi vyplácí rentu do průměrného platu.

V roce 2016 jsem nastoupil do zaměstnání na pozici provozního zámečníka u  zaměstnavatele B.

Práci jsem zvládal jak psychicky, tak fyzicky. Ke konci už mi zaměstnavatel dával více práce kde jsem zatěžoval levé hlezno a poté jsem musel dvakrát navštívit ortopeda. Zaměstnanci mi začali poroučet, nadávali mi a musel jsem dělat věci, které byly po fyzické tak psychické stránce nad moje síly. Šel jsem tedy za obvodním lékařem, který pro zaměstnavatele napsal: Pacient není schopen vzhledem ke svému zdravotnímu stavu vykonávat dosavadní zaměstnání.

V práci jsem dýchal popílek a cement, nikdo to nechtěl dělat, tak jsem se v noci už i dusil, tak jsem u obvodního lékaře dostal pracovní neschopnost asi 8 dní, poté mi dal zaměstnavatel zbytek dovolené 6 dní, a pak jsem rozvázal pracovní poměr.

Dohoda o rozvázání pracovního poměru zněla následovně.

Zaměstnanec a zaměstnavatel tímto rozvazují pracovní poměr založený pracovní smlouvou uzavřenou dne 18.4.2016, na základě které zaměstnanec pracoval u zaměstnavatele jako zámečník. Pracovní poměr skončil dnem 23.6.2017. K rozvázání pracovního poměru dohodou došlo na žádost zaměstnance.

Zaměstnavatel B nebral v potaz že ukončuji pracovní činnost ze zdravotních důvodů a hlavním důvodem byla psychická stránka.

Problém je že Česká pojišťovna pro oddělení vyplácení rent po mně požaduje jednoznačné vyjádření lékaře, že ukončení vašeho pracovního poměru u společnosti B., na pracovní pozici provozního zámečníka bylo doporučeno  plně v příčinné souvislosti s následky pracovního úrazu ze dne 19.5.2010.

Mluvil jsem s likvidátorkou rent, která mě má na starosti a ta mi sdělila, že pokud tam nebude příčinná souvislost, budou mi krátit rentu.

Momentálně jsem na úřadu práce, který mi uznal vyjádření obvodního lékaře, že jsem odešel ze zdravotních důvodů.

Můj obvodní lékař mi nechce napsat, že to bylo v souvislosti s psychickou a fyzickou složkou, že se k tomu neumí vyjádřit.

Děkuji za radu.


 

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě je třeba uvést, že Váš bývalý zaměstnavatel jednal protiprávně a porušil ustanovení § 41 odst. 1 písm. a zákoníku práce. Na základě tohoto ustanovení je povinností zaměstnavatele převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li vzhledem ke svému zdravotnímu stavu způsobilost vykonávat práci původní. V praxi to ve Vašem případě tudíž mělo vypadat tak, že Vás měl Váš zaměstnavatel po doručení oznámení od obvodní lékařky, přeřadit na jinou, pro Vás vhodnější pracovní pozici. 

Další možností, kterou mohl Váš bývalý zaměstnavatel zvolit, bylo vypovězení pracovního poměru pro neschopnost výkonu dosavadní práce ze zdravotních důvodů, jak stanovuje § 52 písm. e zákoníku práce. Jelikož Váš zaměstnavatel nezvolil ani jednu z těchto možností, bylo jeho jednání v rozporu se zněním zákoníku práce. nabízí se možnost informovat o celé situaci inspekci práce, která má pravomoc jednání zaměstnavatele prošetřit. Webové stránky společně s kontaktem na inspekci práce naleznete zde.

Co se týče Vašeho dotazu směřujícího na nevoli obvodního lékaře napsat lékařský posudek týkající se příčinné souvislosti mezi Vaším současným zdravotním stavem a prvotním pracovním úrazem, je povinností lékaře takový posudek vystavit. Jedná se o tzv. posudkovou péči, která je dle zákona zdravotní službou. Zdravotní službu je lékař oprávněn odmítnout pouze v zákonem stanovených případech, o které se však ve Vašem případě zřejmě nejedná. Navrhuji postupovat následujícím způsobem. V prvé řadě je vhodné požádat Vašeho obvodního lékaře, aby Vám písemně potvrdil, že Vám posudek nevystaví. Toto potvrzení je důležitým podkladem pro navazující postup. 

Zákon stanoví, že je lékař povinen posudek vydat ve lhůtě 10 dní, pokud tak neučiní, můžete na tuto situaci upozornit krajský úřad, v jehož obvodu lékař sídlí. Do podnětu je třeba uvést všechny důležité okolnosti a dále pak identifikovat lékaře a připojit jeho písemné vyjádření. Na krajský úřad se můžete obrátit také se stížností na jednání lékaře. Návod na sestavení stížnosti naleznete zde. V případě, že je Váš obvodní lékař zaměstnancem zdravotnického zařízení, tudíž nemá svou vlastní ambulanci, obraťte se se svou stížností nejprve na vedení zdravotnického zařízení.

Toto řešení může vzhledem k množství lhůt trvat poměrně dlouho. Navrhuji tedy ještě zvážit možnost využít svého práva na volbu poskytovatele zdravotních služeb dle § 28 odst. 3 písm. b zákona o zdravotních službách a přeregistrovat se k jinému lékaři. Ten by měl být schopen posudek vydat poté, co Vás prohlédne a seznámí se s dokumentací předchozího lékaře. 

Pro jistotu zahrnu také postup pro případ, že byste získal zdravotní posudek, s nímž byste nebyl spokojený. V takovém případě můžete ve lhůtě 10 dnů od jeho prokazatelného předání podat návrh na přezkoumání obvodnímu lékaři, který posudek vydal. Obvodní lékař může takovému návrhu vyhovět, v takovém případě původní lékařský posudek zruší a nahradí jej novým nebo nevyhovět. Jestliže lékař návrhu na přezkum nevyhoví, je jeho povinností spis postoupit příslušnému správnímu orgánu ve lhůtě 10 dní.

Pokud by ani jedno z navrhovaných řešení nevedlo ke zdárnému výsledku a ani nový praktický lékař, ani správní úřad by nedospěl k závěru, že existuje příčinná souvislost mezi důvodem skončení pracovního poměru u Vašeho bývalého zaměstnavatele a pracovním úrazem u předchozího zaměstnavatele, bohužel by skutečně došlo ke krácení Vaší renty. Jak je Vám pravděpodobě známo, renta se vypočítává jako rozdíl mezi výdělkem u bývalého zaměstnavatele a výdělkem současným (řadí se sem i minimální mzda při evidenci na Úřadu práce). Bez prokázání příčinné souvislosti mezi Vaším současným zdravotním stavem, který vedl k ukončení pracovního poměru u Vašeho bývalého zaměstnavatele a původním pracovním úrazem, tak bude renta vypočítávána z výdělku bývalého zaměstnavatele. 

V případě, že byste měl další dotazy, doporučuji kontaktovat bezplatnou právní poradnu, která se specializuje na problematiku pracovních úrazů a kterou naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

 

26.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS