Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Renta a lékařská kontrola

Dobrý den, otec bere rentu a částečný invalidné důchod- násleky úrazu jako horník. Ještě nedávno pracoval a je na neschopence (pobírá nemocnskou). Nyní mu našli rakovinu a byl vyzván na kontrolu chorob (zřejmě z šachty).Co nastane? Vezmou mu rentu a částečný invalidní důchod i nemocenskou? Jaké příjmy mu zůstanou a jaké odeberou a jaké budou přiznány? Je mu 57 let. Děkuji předem.

L.

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, jakou situaci musíte řešit. Podle informací z Vašeho dotazu usuzujeme, že Váš otec byl vyzván k lékařské prohlídce ke zjištění nemoci z povolání. Pokud by nemoc z povolání byla skutečně zjištěna, měl by Váš otec od svého zaměstnavatele nárok na náhrady, které jsou rozepsány v již námi řešeném dotazu zde a zde.

Náhrady zaměstnavatele za způsobenou nemoc z povolání nevylučují souběžný nárok na rentu, kterou zaměstnanci vyplácí zaměstnavatel z důvodu následků pracovního úrazu a výplaty invalidního důchodu z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu Vašeho otce. Nárok na výplatu těchto dávek, stejně jako na náhradu ztráty na výdělku po skončení pracovní neschopnosti způsobené nemocí z povolání, zanikne dnem, kdy Váš otec dosáhne věku 65 let nebo důchodového věku, tedy od doby kdy mu vznikne nárok na starobní důchod.

Dávky nemocenského se vyplácí pouze po dobu, kdy nepříznivý zdravotní stav je dočasný a očekává se jeho zlepšení. Pokud je zdravotní stav stabilizovavaný a přesto trvale nepříznivý, situace se řeší invalidním důchodem, proto je možné, že na dávky nemocenského Vašemu otci nárok zanikne.

Doporučovali bychom Vám se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), kde konzultujte možnosti vyplácení dávek ve Vaší situaci. Můžete se také obrátit na call centra České správy sociálního zabezpečení. Call centrum důchodového pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a informace o důchodech na telefonním čísle 257 062 860.

Vaše Férová nemocnice

14.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS