Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propustky na přání

Dobrý den, pracuji jak dispečerka kamionové dopravy a v naší firmě se stává trendem, že řidič, který nechce do práce si sežene propustku k lékaři, nebo přímo neschopenku. Je to postup, kterým naši zaměstnanci běžně vyhrožují, pokud se jim zrovna nehodí jejich směna, když se jim nelíbí kolega apod. Jelikož za poslední měsíc máme cca 40 propustek (pracuje u nás cca 45 řidičů - a propustky nosí jen několik stále stejných lidí) zajímá mne hlavně zda je možné se jako zaměstnavatel nějak bránit. Ráda bych podotkla že neřeším standardně hlášené návštěvy lékaře, ale situace typu - dobrý den, na příští týden pro vás máme tuto práci a reakce řidiče je - tohle nepojedu, donesu propustku. Takové chování nás jako firmu poškozuje v očích zákazníků, jelikož v takových případech řidiči znemožní plnění závazků,které máme. Lze například propustky nechat prověřit, zda jsou opravdu oprávněné a dotyční skutečně potřebují tolik lékařské péče, kolik dokládají?
Děkuji za odpověď

Kateřina

Odpověď:

Dobrý den,

propouštěcí lékařská zpráva je dokument vydaný lékařským zařízením, u kterého byl daný pacient hospitalizován v době, kdy byla jeho péče ukončena podle vyhlášky o zdravotnické dokumentaci. Propouštěcí zpráva je primárně určena ošetřujícímu praktickému lékaři, nikoli zaměstnavateli. Tuto zprávu by měl pacient zpravidla doručit do 3 pracovních dní svému praktickému lékaři. Jedná se spíše o nestandardní potvrzení, protože pracovní neschopnost se dokládá neschopenkou. Zaměstnavatel takovou dočasnou pracovní neschopnost musí omluvit a vzhledem k tomu, že vyplácí mzdu, má také nárok v období prvních 14 kalendářních dní kontrolovat dodržování režimu.

Z toho vyplývá, že Vy jako zaměstnavatel sice máte právo na to si ověřit pravdivost údajů u daného ošetřujícího lékaře, který vydal propouštěcí lékařskou zprávu, ale ošetřující lékař a ani sestra Vám nesmí žádné údaje sdělit z důvodu ochrany. Z tohoto důvodu je nutné, aby byla vystavena neschopenka praktickým lékařem Vašeho zaměstnance, a to po něm požadovat z důvodu neuznání takové propouštěcí lékařské zprávy.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

19.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS