Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodlužování podpůrčí doby u nemocenské

Dobrý den,

mám dotaz ohledně neschopenky. Jsem již od 16.1.2017 na neschopence. Nyní mně byla již dvakrát prodloužena podpůrčí doba, která končí v červenci. Jelikož mám po složité gyn. operaci, čekají mě lázně a další hospitalizace tentokrát s rehabilitačním režimem. Bylo mně řečeno, že potřetí se neschopenka už nedá prodloužit. Ale já ještě nejsem zdravotně vyléčená a s těmi lázněmi se to do července asi nestihne. 

Proto se chci zeptat, zda opravdu na prodloužení již nemám nárok, nebo záleží na tom, co mám v papírech a na posouzení posudkovým lékařem. 

Děkuji za odpověď.

Kačka

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná. Níže Vám stručně shrneme důležité informace týkající se prodlužování podpůrčí doby u nemocenské.

Podpůrčí doba u nemocenského počíná běžet dle § 26 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění 15. dnem trvání DPN a končí dnem, kdy ošetřující lékař rozhodl o tom, že Váš zdravotní stav se natolik zlepšil, že již můžete nastoupit do práce (§ 59 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění). Tato podpůrčí doba může trvat maximálně 380 kalendářních dní ode dne vzniku DPN, tedy ode dne, kdy o jejím vzniku rozhodl ošetřující lékař (§ 57 zákona o nemocenském pojištění). 

Abyste však měla nárok na nemocenské i po uplynutí této doby, je nutné podat písemnou žádost na Okresní správu sociálního zabezpečení, která nemocenské dávky vyplácí. Tato žádost musí být podána do 3 měsíců ode dne, kdy podpůrčí doba uplynula. Více informací naleznete na webu České správy sociálního zabezpečení (zde). 

V dotazu uvádíte, že Vám tato podpůrčí doba končí v červenci. Proto Vám doporučujeme, abyste podala výše zmíněnou žádost dle postupu, který je uveden na webu ČSSZ. Podáním žádosti Vám může být přiznána nemocenská i po uplynutí podpůrčí doby. Žádost se podává na místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení, kde Vám dále poradí, co se ve Vašem případě dá dělat. Kontakt na příslušnou pobočku naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

27.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS