Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení podpůrčí doby v neschopnosti po registraci na ÚP

Vážení přátelé, obracím se na Vás s prosbou o radu a pomoc.

V roce 2012 jsem kvůli nadměrnému pracovnímu stresu skončila se syndromem vyhoření na psychiatrii. V roce 2013 mi byl přiznán invalidní důchod 1. stupně a ukončena DPN po roce a 4
měsících.

Šla jsem znovu pracovat a po tři čtvrtě roce jsem už nápor stresu opět nevydržela, tentokrát v horší míře. Nyní jsem na nové dočasné pracovní neschopnosti a 24. 11. 2015 mi skončí podpůrčí doba 380 dnů. V srpnu mi bylo 57 let. Do zaměstnání se ze zdravotních důvodů vrátit nemohu a musím ukončit pracovní poměr ze stejného důvodu, neboť zaměstnavatel nemá pro mne vhodné místo.

Musím se tedy následně přihlásit na úřadu práce. Problém je v tom, že se stále necítím dobře (trpím těžkou arteriální hypertenzi se spolupodílem psychické nadstavby ve spojení s anxiosně depresivním stavem - syndromem vyhoření-nezvládám běžné zátěžové situace) a chci požádat o prodloužení podpůrčí doby.

Důležitý termín u psychiatra mám však až 15.12. 2015, kdy už budu muset být nahlášena na úřadu práce. Mohu si zpětně zažádat o prodloužení dočasné pracovní neschopnosti a tím i podpůrčí doby, i když jsem mezitím nahlášena na úřadu práce?

Moje obvodní lékařka mi radí, zažádat si o vyšší stupeň invalidního důchodu, ovšem zde mám velké obavy po prožitých zkušenostech s posudkovými lékaři, že bych mohla přijít i o můj stávající invalidní důchod, což by mne finančně zruinovalo.

Může i obvodní lékař dočasnou pracovní neschopnost prodloužit (zde mám termín ještě před ukončením podpůrčí doby)? Mám totiž ještě další psychosomatické potíže jako astma, hyperaktivní moč. měchýř, které mne značně omezují.

Pokud mi nebude prodloužena podpůrčí doba, musím z výše uvedených důvodů odejít do předčasného důchodu již v listopadu 2016, tj. o 3 roky dříve. Můžete mi prosím poradit, co mám dělat?

Děkuji předem za Vaši odpověď a zdravím Vás.


 

Věra

Odpověď:

Dobrý den,

pro Váš dotaz je klíčové rozlišit dobu dočasné pracovní neschopnosti a podpůrčí dobu v nemoci. Podpůrčí doba v nemoci je vymezena 380ti dny, po které je vypláceno nemocenské, zatímco dočasná pracovní neschopnost nemá zákonem pevně určený konec a o jejím ukončení rozhoduje ošetřující lékař.

Trvání podpůrčí doby v nemoci tak může být kratší než trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Žádost o prodloužení podpůrčí doby v pracovní neschopnosti, lze podat i před vyčerpáním základní podpůrčí doby a doporučujeme Vám tak podat si žádost co nejdříve. Bližší informace k žádosti o prodloužení podpůrčí doby naleznete na portálu veřejné správy (zde).

K žádosti, o vyšší stupeň invalidního důchodu chápeme Vaše obavy. Postup, který nás napadá je vyžádat si od ošetřujících lékařů potvrzení o tom, že se Váš zdravotní stav od přiznání invalidního důchodu prvního stupně zhoršil. I když tato potvrzení nejsou pro posudkového lékaře zavazující, měl by se s nimi alespoň vypořádat a Vám tak mohou sloužit jako vodítko k tomu jak s Vaší žádostí bude naloženo.

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice

 

11.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS