Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

prodlouzeni invalidniho duchodu

Dobry den,

mam invalidní důchod 3. stupně. Léčím se s rakovinou prsu. Léčím se od 28.6.2016 a nárok na vyplacení dávek mi skončil 22.2.2017.

Žádala jsem o invalidní důchod a ten mi byl přiznán od 20.12.2016 na rok, pak přezkoumání zdravotního stavu.

Moje léčba bude končit příští měsíc a v prosinci bude končit invalidní důchod.

Můj dotaz zní: jakou mám šanci na prodloužení invalidního důchodu, když biologická léčba končí v říjnu, tak mám na rekonvalescenci pouze dva měsíce?

Dekuji za odpověď

irsina

Odpověď:

Dobrý den,

Invalidní důchod neodpovídá probíhající nebo neprobíhající léčbě, ale snížení pracovní schopnosti v důsledku dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a zhoršení pracovních schopností vlivem tohoto nepřiznivého stavu, jak stanovuje § 39 zákona o důchodovém pojištění. Z toho důvodu tudíž není důležíté, kdy skončí Vaše biologická léčba, ale jaký bude po skončení léčby Váš zdravotní stav a zda Vám tento stav bude snižovat Vaši pracovní schopnost či nikoli. 

Invalidní důchod prvního stupně znamená, že je Vaše pracovní schopnost byla snížena alespoň o 35 %. Tato hranice je na posouzení specializovaného posudkového lékaře. Pokud usoudí, že to odpovídá Vašemu stavu, invalidní důchod Vám prodlouží. Bohužel se v našem týmu nenechází žádný lékař, který by byl schopen posoudit, zda je stav po ukončení léčby rakoviny prsu považován za dlouhodobě nepříznivý tak, jak jej stanovuje zákon. 

Pokud by Váš lékař v lékařském posudku shledal, že Váš zdravotní stav není dlouhodobě nepříznivý, nabízí se možnost podat proti jeho posudku námitku. Tato námitka však musí být podána do 10 dnů od vydání nepříznivého lékařského posudku a podává se poskytovateli, který nepříznivý lékařský posudek vydal. Jestliže by poskytovatel nevyhověl Vašemu návrhu na změnu, je povinen posudek postoupit do 10 dnů (ve specifických případech do 30 dnů) příslušnému správnímu orgánu, ak stanovuje § 46 zákona o specifických zdravotních službách. Více informací o podávání námitek naleznete například zde.

Pokud se chcete dozvědět více o invalidních důchodech, můžete navštívit přímo portál České  správy sociálního zabezpečení zde.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

3.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS