Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přezkoumání nemoci z povolání jiným lékařem

Dobrý den, mohu požádat jiného lékaře o přezkoumání zdravotního stavu nemoci z povolání, která nebyla uznána? Mám pocit podjatosti lékařky. Děkuji

NN

Odpověď:

Dobrý den, 

pokud máte za to, že vydaný posudek je nesprávný, můžete podat do 10-ti pracovních dnů od jeho předání podat návrh na jeho přezkoumání poskytovateli v oboru pracovní lékařství, který posudek vydal. Ve Vašem případě půjde o kliniku (dříve středisko nemocí z povolání), která vydala tento posudek. Ta návrhu na přezkoumání může vyhovět, což by znamenalo, že vydaný posudek zruší a vydá nový. V případě, že návrhu nevyhoví, má povinnost postoupit spis s Vaším návrhem správnímu orgánu, který se bude posudek přezkoumávat. Ten při přezkoumání posudku zjišťuje, zda byl tento posudek vydán k tomu oprávněným poskytovatelem, zda byly provedeny příslušné lékařské prohlídky, zda byl zdravotní stav posuzované osoby zjištěn úplně a zda posudkový závěr odpovídá aktuálně zjištěnému zdravotnímu stavu posuzované osoby.

Nemoci z povolání posuzují pouze ti poskytovatelé, v jejichž území (vymezeném v povolení) se nachází místo výkonu práce, nebo adresa trvalého pobytu posuzované osoby, pokud jde o osobu nezaměstnanou. Na vyšetření pro podezření nemoci z povolání přichází pacient na písemné doporučení lékaře, Z těchto důvodů nebude pravděpodobně možné se nechat znovu vyšetřit jiným lékařem, a proto Vám doporučujeme podat návrh na přezkoumání posudku.

 

Vaše Férová nemocnice

5.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS