Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převzetí do péče praktickým lékařem

Dobrý den,ráda bych se čistě z právního hlediska zeptala, jak mám nyní postupovat. Byla jsem ošetřena po úraze na úrazové chirirugii, kde mi také byla vystavena neschopenka a to hlavně proto, že se jedná o pracovní úraz. Nicméně jsem ze závěry lékaře nesouhlasila a zašla ke specialistovi, kdy by diagnostikoval, že stav je závažnější a je nutné nohu zasádrovat s tím, že mě do péče má převzít můj praktický lékař, kvůli neschopence. Má obvodní lékařka mě do péče převzít odmítla. Jak mám prosím nyní postupovat? Opravdu mě může obvodní lékařka takto odmítnout? Děkuju moc za odpověď.

kaskas

Odpověď:

Dobrý den,

právo na odmítnutí pacienta stojí právně v protikladu s Vaším právem jakožto pacienta na to zvolit si poskytovatele zdravotních služeb. Právo na výběr lékaře lze vyvodit i z listiny základních práv svobod, konkrétně z článku 31, který garantuje právo na ochranu zdravý, déle také ze zákona o zdravotních službách v § 28 odst. 3 b), který přímo dává pacientovy možnost volby svého lékaře.

Kvůli výše uvedenému je lékařovo právo odmítnout pacienta upraveno poměrně restriktivně. Zákon o zdravotních službách sám udává v § 48 udává výčet možností, kdy lékař může pacienta odmítnout (k nahlédnutí zde). V případě, že se rozhodne podle některého z uvedených důvodů pacienta odmítnout je nutné, aby pacienta vyrozuměl písemně a své rozhodnutí odůvodnil.

Pokud tak neučiní nebo s jeho rozhodnutím nesouhlasíte můžete se proti tomuto rozhodnutí odvolat buďto ke své pojišťovně, lékařské komoře nebo ke zřizovateli zdravotního zařízení.

Tím, že vám odmítne vydat odůvodnění, se dopouští správního deliktu, za který může být uložena pokuta ve výši 100 000 Kč.

Vaše Férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS