Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

preventivní prohlídky

Dobrý den, chci se zeptat, jestli může zaměstnavatel chtít od zaměstnance z preventivní prohlídky informace typů, kdy mi zemřeli rodiče, sourozenci, nespavost, kolikrát piju alkohol, kolik jsem měl operací atd. 

Miroslav

Odpověď:

Dobrý den,

závodní lékař je oprávněn klást v rámci provádění pracovnělékařských služeb otázky související s výkonem povolání. Vy, jakožto zaměstnanec, jste povinen se prohlídkám podrobit, jak stanovuje § 56 zákona o specifických zdravotních službách.

V souvislosti s okruhem kladených otázek, bude záviset na typu povolání, které vykonáváte. Dotazy týkající se požívání alkoholu jsou pravděpodobně odůvodnitelné u výkonu jakéhokoli povolání, to samé platí pro počet absolvovaných operací. Co se týče úmrtí Vašich rodičů, sourozenců a nespavosti, dovedeme si představit, že by kladení obdobných dotazů bylo odůvodnitelné v případě, že byste vykonával například povolání řidiče.

Doporučovali bychom Vám na příští preventivní prohlídce závodního lékaře požádat, aby Vám vysvětlil souvislost jím kladených otázek s výkonem Vašeho povolání. Pokud toho nebude schopen, bude se pravděpodobně jednat o otázky, které s výkonem Vašeho povolání nesouvisí a které tudíž zodpovídat nemusíte.

 

S pozdravem,

 

Vaše Férová nemocnice

24.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS