Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přerušení pracovní neschopnosti

Dobrý den, od 15. 12. 2014 jsem v pracovní neschopnosti z důvodů dlouhotrvajících bolestí kyčelního kloubu způsobených vrozenou vadou. V květnu t.r. jsem byla zařazena do pořadníku na totální endoprotézu. K operaci má dojít v lednu či únoru příštího roku. Bylo mi řečeno, že podpůrčí doba vyprší v prosinci t.r., takže mám v listopadu zažádat o její prodloužení a jsou tři možnosti buď mi bude prodloužena až 4x po 3 měsících, nebo nebude, anebo invalidní důchod. Bojím se, že léčba může být i dlouhodobější (špatně se hojím)a mám obavy, že v případě důchodu mě propustí zaměstnavatel. Zajímá mě, zda není moudřejší nastoupit do zaměstnání a posléze jít znovu marodit. Jak dlouho musím chodit do zaměstnání, než bude možno vystavit neschopenku na stejnou diagnózu?

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba u dočasné pracovní neschopnosti trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí této doby lze nemocenské vyplácet na základě žádosti pojištěnce u okresní správy sociálního zabezpečení. Toto prodloužení je ale jen na dobu stanovenou v rozhodnutí tohoto orgánu podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění (posudkový lékař), pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost. Celkově může být nemocenské vypláceno standartní podpůrčí dobu, která trvá 380 dnů ode dne vzniku pracovní neschopnosti, a prodlouženou podpůrčí dobu, která je maximálně 350 kalendářních dní, tzn. celkově 730 dnů.

K Vaší otázce jak dlouho byste musela chodit do práce. Zákon stanovuje, že pokud je nová dočasná pracovní neschopnost započatá po 190 dnech od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti, začíná se počítat nová podpůrčí doba. Jinak by se to započítávalo stále do té první podpůrčí doby, i kdyby byl důvod dočasné pracovní neschopnosti jiný než ten původní.

Nepíšete jakou vykonáváte práci, zda práci můžete vykonávat i s těmito bolestmi nebo ne. To stejné platí o invalidním důchodu. Jelikož nevíme jaké vykonáváte zaměstnání, nejsme schopni Vám poradit, co je pro Vás nejlepší. Doporučujeme Vám poradit se s Vašim ošetřujícím lékařem, případně na okresní správě sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice.

 

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS