Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předpisy pro radiologického asistenta

 


Dobrý den, 


ješte by mě zajímalo, jsem rádiologický asistent  a chodívají k nám i takoví pacienty, který by jsi rádi zaplatili RDG  nebo CT vyšetření ale jsou bez žádánky.


Vy jste napsal ve Vaší odpovědi, že pacient má na to nárok, ale ja ako rádiologický asistent (aplikujíci odborník ne indikujíci), na základě čeho mám pacienta ožárit??? Je na to konkrétně vyhláška nebo zákon na který by se dalo odvolat???


Děkuji za odpověď.


 


Odpověď:

Dobrý den,

jak už bylo zmíněno, obecně platí, že pacient má možnost požádat podstoupení rentgenového vyšetření nebo i jiného, aniž by měl doporučení lékaře. To je dáno principem svobodné volby lékaře. To je jeden z výchozích principů, na kterém stojí vztah lékaře a pacienta a který je garantován článkem 31 Listiny základních práv a svobod.

Samozřejmě vždy také záleží na samotném pracovišti, kde vyšetření probíhá. Některá pracoviště nepovolují ionizující záření bez lékařského doporučení, jen na žádost pacienta.  Tedy zpravidla pacient se domluví s konkrétním ošetřujícím lékařem a ten vychází z konkrétního klinického vyšetření.

Ve Vašem případě proto záleží, jaká je praxe místa, kde pracujete. V případě, že Vaše pracoviště nepovoluje ionizující záření bez žádanky, tudíž vy jako radiologický asistent nemůžete takového pacienta přijmout.

O odborné způsobilosti k výkonu práce radiologického asistenta se vyjadřuje zákon o nelékařských zdravotnických povoláních. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

9.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS