Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den
21.1.2014 jsem spadl v práci z lešení a do dneška marodím, mám neschopenku. Tak by mě jen zajímalo, jak to bude pokračovat dál. Ptal jsem se v pojišťovně a tam mi řekli, že moje praktická doktorka má napsat zprávu a objednat mě k posudkové komisi, až nadejde čas. Moje doktorka ale tvrdí že ne, že si to mám vyběhat sám, sice nevim, jak si napíšu zprávu lékařskou, sám. Tak bych jen chtěl vědět, jak to teda je a na co se mám připravit. Za 3 měsíce to bude rok a pak to budu muset začít nějak řešit.

Předem děkuji za odpověď

serbitar

Odpověď:

Dobrý den,

za Všeho dotazuju bohužel není zcela zřejmé, o jakou posudkovou komisi jde a pro jakou situaci potřebujete posouzení. Z tohoto důvodu Vám nabízíme možnosti řešení Vaší situace.

Po uplynutí podpůrčí doby (380 dní) Vám již nebude náležet nemocenské. Je možné podat žádost o výplatu nemocenského po uplynutí této doby. Tato žádost se podává u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Kontakt na ni naleznete zde. Na základě této žádosti budete vyzván dostavit se k posouzení zdravotního stavu a pracovní schopnosti lékařem lékařské posudkové služby. Ten si potom může vyžádat vyjádření Vašeho ošetřujícího lékaře. Iniciativa je v tomto případě na Vás, není třeba mít s sebou při podávání této žádosti lékařskou zprávu.

V případě, že chcete požádat o přiznání invalidního důchodu, kvůli Vašemu úrazu, žádost se podává také na příslušné OSSZ. Pro jeho přiznání je třeba posouzení lékařem posudkové lékařské služby. Posouzení invalidity také vychází z Vašeho podnětu, kterým je podání žádosti o invalidní důchod. Není třeba předkládat lékařskou zprávu.

Domníváme se také, že posudek, na který jste byl upozorněn, může mít souvislost s funkcí poskudkového lékaře, který kontroluje správnost posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti a provádí kontrolu plnění dalších povinností ošetřujících lékařů. V tomto případě ale není třeba žádné iniciativy z Vaší strany.

V případě, že máte uzavřené úrazové pojištění a pojišťovna po Vás vyžaduje vyplnění formuláře, Vám doporučujeme domluvit se s ošetřujícím lékařem ohledně zprávy o úrazu, případně i za úhradu. Vyplnění formuláře o pojistné události není povinností lékaře, pokud Vám jej odmítne lékař vyplnit, oznamte skutečnost pojišťovně.

V souvislosti s Vaším pracovním úrazem je také možné se domáhat odškodění od zaměstnavatele, pokud jste tak již neučinil. Více informací o náhradě škody v souvislosti s pracovním úrazem naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS