Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz, odškodnění

Dobrý den.
V roce 2009 jsem měl pracovní úraz (zlomený kotník, nyní déza), asi po roce jsem dostal bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění. Od té doby jsem prodělal ještě několik operací a vždy žádal jen o bolestné. Nyní jsem v 2. stupni invalidního důchodu, mám plno jiných zdravotních problémů, které se souvisí s pracovním úrazem (bolesti zad, psychické problémy atd.). Mohu si zažádat znova o posudek snížení společenského uplatnění?
Děkuji za odpověď.

ryba

Odpověď:

Dobrý den,

vaše otázka směřuje ke zjištění, zda je možné žádat odškodnění za ztížení společenského uplatnění opakovaně v případě, kdy se po vyplacení odškodnění později projeví nové zdravotní komplikace. Vzhledem k tomu, že se váš úraz stal v roce 2009, je nutné postupovat dle tzv. „bodové“ vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb. (přestože je již zrušena).

Tato vyhláška umožňuje žádat o nový lékařský posudek v případě, že se výrazně zhorší následky, tedy např. nové zdravotní komplikace opět výrazným způsobem sníží možnosti společenského uplatnění. K tomu nejspíše došlo, o čemž svědčí to, že vám byl přiznán invalidní důchod. Obraťte se na ošetřujícího lékaře, který vám vystavil předchozí posudek.

Pokud nový lékařský posudek vystavený po vaší žádosti zvýší bodové hodnocení vašeho omezení, bude vám vyplacen rozdíl mezi odškodněním, které jste obdržel původně, a odškodněním, na které máte nárok v současnosti. Nároku na vyplacení dodatečného odškodnění se ovšem musíte domáhat do dvou let od doby, kdy jste se dozvěděl o zhoršení zdravotního stavu, které vedlo ke ztížení společenského uplatnění. Je tedy pravděpodobné, že vám bude odškodnění přiznáno v souvislosti se zdravotními komplikacemi vzniklými v posledních dvou letech před podáním žádosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

8.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS