Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost - doprovod člena rodiny na vyšetření

Dobrý den. V blízké době mám absolvovat dopoledne vyšetření u odborného lékaře, které vyžaduje doprovod po vyšetření. Prosím o informaci, zda mě může tento doprovod zajistit dcera, která je v pracovní neschopnosti a má vycházky až od 12.00 hod.. Nemám nikoho jiného, kdo by mě doprovodil. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Zuzka

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše dcera jako dočasně práce neschopná musí dodržovat režim vycházek, porušení tohoto režimu může mít za následek snížení či odebrání výplaty nemocenského, v krajním případě i výpověď ze zaměstnání.

Pokud by Vaše dcera s Vámi jela k lékaři mimo stanovené vycházky, porušila by povinnosti plynoucí z dočasné pracovní neschopnosti. Stalo-li by se tak v prvních 14ti kalendářních dnech dočasné pracovní neschopnosti, mohl by její zaměstnavatel jí náhradu mzdy snížit nebo vůbec neposkytnout. Takovéto porušení dočasné pracovní neschopnosti by mohl být důvodem pro ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele pro zvlášť hrubé porušení povinnosti. 

Nelze vám tedy doporučit, aby se s Vámi vydala k lékaři dcera mimo vycházky, doporučujeme Vám tedy pokusit se dosáhnout změny rozsahu vycházek, mohou být stanoveny i na dopolední hodiny nebo změny termínu odborného vyšetření. Možné řešení představuje i dohoda s pobočkou České správy sociálního zabezpečení případně i se zaměstnavatelm pokus se jedná o prvních 14 dní pracovni neschopnosti, zda by Vaší dceři doprovod umožnili a jaké potvrzení případně bude potřebovat.

Pro více informací kontaktujte call centrum ČSSZ  na čísle 571 811 081.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

26.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS