Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení zdravotního stavu pro zaměstnavatele

Dobrý den,

syn nastupuje do zaměstnání. Potřeboval lékařské potvrzení od obvodní lékařky, která mu jej vystavila (aniž by mu alespoň změřila tlak) za 600Kč. Tato částka ho překvapila, protože ještě před dvěma měsíci (před tím, než byly zrušeny 30Kč poplatky) chtěla jen 300Kč. Na otázku, proč je tento výkon dražší, odpověděla, že mu potvrzení nenutí, že pokud nechce, že mu ho nemusí dát. Synovi nezbylo nic jiného, než částku zaplatit, protože druhý den musel i s potvrzením nastoupit do zaměstnání.

Jenom upozorňuji, že ceník výkonů nemá vyvěšen.

Jak se bránit před vyděračstvím, neetickým jednáním a finanční "nenažraností" (promiňte mi ten výraz) lékařky? Jaké výše může dosahovat částka zaplacená za razítko a podpis lékařky (cca. 2 min. práce)?

Děkuji za odpovědi.

foxykleopatra

Odpověď:

Dobrý den,

posuzování zdravotní způsobilosti osob ucházejících se o zaměstnání se věnuje zákon o specifických zdravotních službách, který ve svém § 59 odst. 2 stanoví,  že pokud není výslovně mezi budoucím zaměstnancem a zaměstnavatelem ujednáno jinak tak "vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah". Pokud tedy Váš syn nastoupil do práce a neuzavřel se zaměstnavatelem dohodu, která by stanovila, že vstupní lékařskou prohlídku hradí zaměstnanec, může se domáhat proplacení poplatku po zaměstnavateli, k čemuž ale potřebuje doklad o zaplacení poplatku.

Vašemu synovi můžeme doporučit změnu praktického lékaře, který podle Vámi uváděného, zajištuje i pracovně lékařské vyšetření (větší zaměstnavatelé mají vlastní závodní lékaře, ale výše uvedený zákon zde umožňuje delegovat tato vyšetření i na praktické lékaře zaměstnanců). Možnosti změny praktického lékaře se věnujeme zde, tuto změnu lze provést jednou za tři měsíce.

K výši poplatku za prohlídku odkazujeme na výše uvedenou citaci ze zákona, ze které vyplývá, že vstupní lékařské prohlídky jsou zpoplatněny. Výše poplatku se v online dostupných cenících, které jsme našli, pohybovala kolem 500 Kč. Přístup praktického lékaře Vašeho syna není správný, protože nenaplnil povinnost vyvěsit ceník, kterou mu ukládá § 45 odst. 2 zákona o zdravotních službách (sankce za nesplnění této povinnosti je až 50 000 Kč). Dále vstupní lékařská prohlídka postrádá smysl, pokud je redukována na pouhé orazítkování papíru. Tyto nedostatky Vašeho syna opravňují k podání stížnosti na postup lékařky, blíže ke stížnostem viz zde.

Závěrem tedy shrňme, že vstupní lékařské prohlídky jsou zpoplatněny, ale zaměstnanci je má proplatit zaměstnavatel. Výši poplatku 600 Kč, lze považovat za obvyklou, ale vyšetřovaný by se s ní měl seznámit z dostupného ceníku před vyšetřením a toto vyšetření by nemělo být pouze formálním potvrzením dokumentu.

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice.

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS