Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek závodního lékaře

Dobrý den,


jsem po úrazu ruky. Mám se dostavit k závodnímu lékaři k posouzení zdravotního stavu a způsobilosti vykonávat dosavadní práci. Pokud se proti posudku závodního lékaře odvolám musím nastoupit do zaměstnání a pracovat?

Mám náročnou práci na pohyb zejména na ruce a nohy. Zdravotní obtíže stále přetrvávají, ale ošetřující lékař mi pracovní neschopnost již ukončil s tvrzením: „Na rentgenu nic zlomeného není. Na jiných vyšetřeních také nic podstatného nemáte, takže vám nic není, běžte do práce" a také proto, že jsem přesáhl 180 dní pracovní neschopnosti.


Děkuji za odpověď.
 

Návštěvník70

Odpověď:

Dobrý den,

 

proti lékařskému posudku se samozřejmě můžete odvolat. Odvolání podáváte lékaři, který posudek vydal do deseti dní od jeho doručení, jak stanovuje § 46 odst. 1 zákona o specifických zdravotních službách.

V odvolání shrnete všechny skutečnosti, které podle Vás mají za důsledek špatně zhodnocení stavu a uvedete, čeho se domáháte.

Pokud lékař stížnosti vyhoví, vydá nový posudek. Pokud stížnosti nevyhoví, předá ji do deseti dnů příslušnému správnímu orgánu.

Tímto správním orgánem bývá zpravidla krajský úřad. Ten prošetří, zda lékař postupoval správně a zda stav správně posoudil.

Krajský úřad vydá rozhodnutí do 30ti dní. Buď návrh zamítne, lékařský posudek potvrdí, nebo ho zruší a předá věc zpět lékaři k novému posouzení.

Co se týče doby, než bude rozhodnuto o odvolání proti lékařskému posudku, můžete se odvolat na ustanovení zákoníku práce. Ten v § 106 odst. 2 říká, že zaměstnanec má právo odmítnout výkon práce, o kterém si důvodně myslí, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho zdraví. 

Skutečnost, která by Vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení Vašeho zdravotního stavu dalším znaleckým posudkem, který si můžete nechat vypracovat. Pokuste se najít lékaře, ke kterému máte důvěru a který by Vám vyšel vstříc a Váš zdravotní stav posoudil odlišně tak, abyste znovu mohlo vykonávat Vaši práci.

Pokud jde o 180-ti denní délku pracovní neschopnosti, lze ji prodloužit. Zákon o nemocenském pojištění dává možnost prodloužit o dalších až 350 dní. Podle § 27 tohoto zákona může pojišťovna na Vaši žádost prodloužit podpůrčí dobu o tři měsíce, a to i opakovaně, do délky 350 dní. Podmínkou je předpoklad, že v této prodloužené době dojde k ke zlepšení stavu.

Překročení délky 180 dní pracovní neschopnosti tudíž nebrání jejímu prodloužení. Vše nyní závisí na výsledku odvolání proti posudku Vašeho ošetřujícího lékaře.

 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

16.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS