Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudek bolestného

Dobrý den,

jsem po 3 operacích a operující lékař v nemocnici mi sdělil, že si mám nechat vyplnit formulář na bolestné u jiného lékaře, protože na vyplnění nemá čas. Nechala jsem si tedy formulář vyplnit u jiného chirurga.

Je takto vyplněný formulář od jiného lékaře (ale po kompletním nahlédnutí do zdravotní dokumentace) platný? Nebo musí posudek vyplnit vždy operující lékař? A kdy se má bolestné vyplňovat? Ihned po úraze či po ustálení bolestí? Pro upřesnění uvádím, že jsem podstoupila jednu operaci v Praze a dvě operace v Českých Budějovicích. Ošetřujících lékařů bylo tedy více.

Děkuji.

Clariss

Odpověď:

Dobrý den,

v minulosti platila vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí  č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, která byla ovšem zrušena Novým občanským zákoníkem (tedy přestala platit po 31. 12. 2013). V současné době neexistuje nová vyhláška o bolestném, ovšem mnohé pojišťovny z ní nadále vycházejí a slouží jako jejich metodický pokyn. Proto Vám poskytneme informace vycházející z této vyhlášky.

Posudek vydává ošetřující lékař, vyhláška tedy přesně neurčuje, zda to má být praktický lékař, nebo specialista. Jelikož z vašeho dotazu nevyplývá, že byste se s vaším úrazem léčila u specialisty, mohla by tedy tento posudek vydat i praktická lékařka, u které byla podána žádost o jeho vydání. Dále je lékař (zdravotnický pracovník) povinen poskytovat zdravotní služby, ke kterým získal odbornou nebo specializovanou způsobilost, zdravotními službami se rozumí i posudková činnost, lékař má tedy na základě žádosti povinnost posudek vydat, a to i specialista jako je Váš chirurg. Ovšem jestliže Vám posudek o bolestném vystavila Vaše praktická lékařka (tedy také ošetřující lékařka) po zhodnocení kompletní zdravotnické dokumentace, měl by být takovýto posudek platný. Vzhledem k tomu, že vyhláška byla zrušena a nebyla nahrazena, nedokážeme s jistotou říci, jestli posudek nevystavený ošetřujícím lékařem bude uznán nebo ne.

Lékařský posudek pro stanovení výše odškodnění bolesti při pracovním úrazu vydává ošetřující lékař, jakmile je možné zdravotní stav považovat za ustálený. Kdy je možné považovat zdravotní stav za stabilizovaný je u každého pacienta odlišné např. v závislosti na charakteru úrazu, což u Vás může být až po třetí operaci. Není tedy pevně stanovená zákonná lhůta, do které je lékař v těchto případech povinen posudek vydat.

Dále bychom Vám doporučili, abyste si dala pozor na promlčecí lhůty u nároku na bolestné. V případě bolestného je nutné mít na paměti, že se jedná o nárok majetkové povahy, který se jako takový promlčuje a to do dvou let, přičemž lhůta počíná běžet ode dne, kdy se poškozená osoba dozvěděla o škodě a o tom, kdo je za ni odpovědný. Ovšem jestli se Vám úraz (důvod operace) stal až po 1. lednu 2014, tedy po nabytí účinnosti Nového občanského zákoníku, tak je promlčecí doba tři roky. V této době musíte nárok uplatnit u soudu, jestliže se s Vámi škůdce nedohodne na náhradě způsobené újmy.

S přáním všeho dobrého,

Vaše Férová nemocnice

27.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS