Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Postup po uschopnění - mimořádná lékařská prohlídka u závodního lékaře a další postup

Dobrý den, 


jsem po pracovním úrazu a zaměstnavatelem mi byl doručen dopis kde stojí, že ihned po ukončení pracovní neschopnosti budu čerpat dovolenou, na kterou mi vznikl nárok, a až po vyčerpání dovolené bude následovat mimořádná lékařská prohlídka u závodního lékaře.

Neměla by být mimořádná lékařská prohlídka jako první, a až poté bych měl začít čerpat nařízenou dovolenou zaměstnavatelem?

Pokud by přetrvávaly zdravotní potíže a závodní lékař mě uznal za práce schopného na původním nebo jiném pracovišti, jak se dále postupuje, pokud bych se odvolal?

A jaký je postup, když se přímo u závodního lékaře, ihned po skončení mimořádné lékařské prohlídky odvolám na Zákoník práce § 106 odstavec 2?

Jak se dále celá věc řeší a jak se postupuje? Např. jsem doma na průměrné mzdě, než se vše celé rozhodne. Nebo musím nastoupit do práce?......atd.


Děkuji za vaši odpověď i za váš čas.
 

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

mimořádná lékařská prohlídka se provádí za účelem zjištění zdravotního stavu posuzovaného zaměstnance v případě důvodného předpokladu, že došlo ke ztrátě nebo změně zdravotní způsobilosti k práci. Mimořádná lékařská prohlídka se dle § 12 odst. 3 písm. a vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče provádí také na vlastní podnět zaměstnance. Pokud se tedy domníváte, že je ve Vašem zájmu, aby byla mimořádná lékařská prohlídka provedena před započetím čerpání dovolené, upozorněte o této skutečnosti Vašeho zaměstnavatele.

Pokud by Vás lékař uznal opětovně práce neschopným, nemohl by Vám Váš zaměstnavatel nařídit čerpání dovolené, jak stanovuje § 217 odst. 4 zákoníku práce. V takovém případě by se Vám nevyčerpaná dovolená převedla do následujícího roku.

V případě, že by Vás závodní lékař shledal práce schopným, můžete do 10 pracovních dnů, ode dne jeho prokazatelného předání, podat návrh na jeho přezkoumání lékaři, který posudek vydal, jak stanovuje § 46 odst. 1 zákona o specifických zdravotních službách.

Do návrhu můžete uvést všechny skutečnosti, které mají podle Vašeho názoru vliv na posouzení Vaší způsobilosti k práci. Nakonec nezapomeňte uvést, čeho se domáháte. Domáhal byste se pravděpodobně odlišného posouzení Vašeho zdravotního stavu, v tom smyslu, že nejste způsobily vykonávat danou práci.

Pokud by lékař Vašemu návrhu na přezkoumání vyhověl, zrušil by napadený posudek a na základě zjištěných skutečnosti, popřípadě nového posouzení zdravotní způsobilosti, vydal posudek nový.

Pokud by lékař Vašemu návrhu nevyhověl, postoupil by spis s návrhem na přezkum do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení, příslušnému správnímu orgánu, kterým je krajský úřad. O podávání návrhů na přezkum lékařských posudků jsme psali zde.

Co se týče doby, než bude rozhodnuto o odvolání proti lékařskému posudku, můžete se, jak správně uvádíte, odvolat na § 106 odst. 2 zákoníku práce, který říká, že zaměstnanec má právo odmítnout výkon práce, o kterém si důvodně myslí, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho zdraví. 

Ze zákona o specifických zdravotních službách vyplývá, že návrh na přezkoumání lékařského posudku nemá odkladný účinek, jestliže z jeho závěru vyplývá, že je posuzovaná osoba pro účel, pro nějž byla posuzována, zdravotně nezpůsobilá, zdravotně způsobilá s podmínkou nebo pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost (§ 46 odst. 3 zákona o specifických zdravotních službách). Z toho vyplývá, že pokud by byl závěr lékařského posudku opačný (tedy že by shledával zaměstnance zdravotně způsobilého), návrh by odkladný účinek mít měl. Domníváme se tedy, že se v takovém případě můžete legitimně domáhat práva na odmítnutí výkonu práce, uvedeného v předchozím odstavci. Do doby vydání nového lékařského posudku by Vám tak měla náležet náhrada mzdy.

Skutečnost, která by Vám v případě negativního posudku Vašeho závodního lékaře mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení Vašeho zdravotního stavu dalším znaleckým posudkem, který si můžete nechat vypracovat. Pokud taková situace nastane, pokuste se najít lékaře, ke kterému máte důvěru a který by Vám vyšel vstříc a Váš zdravotní stav posoudil odlišně tak, abyste znovu mohlo vykonávat Vaši práci.

 

S pozdravem,

 

Vaše  Férová nemocnice

14.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS