Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení vycházek u PN u rizikového těhotenství, sankce?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o pár odpovědí na mé dotazy. Měla bych být v klidu a bez stresu vzhledem k mému rizikovému těhotenství, ale tyto otázky mi nedají spát. Předem děkuji za rychlé odpovědi. Neuvědomila jsem si to (první dny PN) a době mimo vycházky plynoucí z pracovní neschopnosti jsem byla se zaměstnavatelem na interní schůzce v kavárně. V době mých vycházek, šéf nemohl. Ale on mě, (tedy emailem mě upozornil, je to dostačující forma?), ale doktora a OSSZ písemně pravděpodobně neinformoval o porušení vycházek, jak dlouho tak může udělat? A jaké sankce mi hrozí, pokud tak učinil? Jsem těhotná v pracovním poměru. Ale zaměstnavatel to zatím jen tuší, PN je vystavena z Gynekologie. Doporučujete mi zaměstnavatele informovat o těhotenství? Moje práce spočívá v celodenním obvolávání a domlouvání schůzek. Pak osobních objíždění těchto schůzek ve limitu 5 v místě bydliště a 5 mimo bydliště (pracovních cest) týdně. Rozhodně to nestíhám v pracovní době 9-5. Ale přesčas mi nikdy neproplatili ani nanabídli náhradní volno. Je řízení auta a nošení krabic (cca 12-15 kg) se vzorky vhodné pro těhotné? O tom rozhoduje lékař?

Léňa

Odpověď:

Dobrý den,

interní schůzkou s Vaším zaměstnavatelem v době mimo vycházky jste porušila povinnosti plynoucí z dočasné pracovní neschopnosti. Stalo-li se tak v prvních 14ti kalendářních dnech dočasné pracovní neschopnosti, Váš zaměstnavatel může náhradu mzdy snížit nebo neposkytnout.

Zaměstnavatel má povinnost v případě porušení povinností vyplývajících z pracovní neschopnosti učinit písemný záznam s uvedením skutečností a stejnopis tohoto záznamu Vám doručit (elektronická (e-mailová) forma tyto podnímky splňuje). Zaměstnavatel má dále povinnost informovat i okresní správu sociálního zabezpečení.  

Takovéto porušení dočasné pracovní neschopnosti může být také důvodem pro ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele pro zvlášť hrubé porušení povinnosti. Zároveň má zaměstnavatel zakázáno dát výpověď těhotné zaměstnankyni (popř. zaměstnankyni čerpající mateřskou/rodičovskou dovolenou) - na základě tohoto tedy doporučujeme  Vaše těhotenství zaměstnavateli oznámit, pokud o dále trvající pracovní poměr stojíte. 

O vhodnosti náplně práce vzhledem k Vašemu těhotenství se poraďte s ošetřujícím lékařem. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS