Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podnikový lékař - mám mu říkat, že jsem podala podně k posouzení nemoci povolání

Dobrý den,


byl mi diagnostikován syndrom karpálního tunelu. Neurolog mi doporučil operaci. V návaznosti na můj zdravotní stav chci požádat o uznání nemoci z povolání. Pracovala jsem jako šička a nyní vykonávám jinou práci bez rizika u stejného zaměstnavatele. Musím o této skutečnosti informovat podnikového lékaře?


Děkuji za odpověď.
 

Bábinka

Odpověď:

Dobrý den,

podle ust. § 56 písm. d) zákona č. 373/2011 Sb. jste povinna jako zaměstnanec informovat závodního lékaře o všech známých nebo podezřelých skutečnostech souvisejících s ochranou zdraví při práci.

Dikce zákona je relativně všeobjímající, proto se pokusíme rozebrat, o čem byste lékaře informovat měla a o čem jej informovat podle nás nemusíte.

Pokud se jedná o skutečnost, že pravděpodobně trpíte nemocí z povolání a jakou, o té určitě závodního lékaře informujte. Jedná se skutečnost, která vás i ostatní zaměstnance může přímo ohrozit na zdraví. Velmi úzce tedy souvisí s ochranou zdraví při práci.

Pokud jde o skutečnost, že jste změnila druh práce, o tom pro jistotu závodního lékaře rovněž informujte. Pravděpodobně jste byla u téhož zaměstnavatele tzv. převedena na jinou práci, což znamená, že Vám pracovní smlouva zůstala v platnosti, jen se změnil druh práce. Podle vyhlášky MZ č. 79/2013 Sb. je třeba před převedením na jinou práci provést vstupní prohlídku za účelem posouzení zdravotní způsobilosti pro nově vykonávanou práci. Z toho plyne, že by Vás zaměstnavatel měl na takovou prohlídku odeslat a závodní lékař by při té příležitosti měl zjistit, že jste byla převedena na jinou práci. Pokud se to nestalo, lékaře informujte. Stejně musíte podstoupit znova posouzení způsobilosti k práci.

Pokud se jedná o skutečnost, že hodláte žádat o uznání nemoci z povolání, nedomníváme se, že je nutné o tom závodního lékaře informovat. Nejedná se o skutečnost, jež by měla vliv na Vaše zdraví ani bezpečnost při práci. Je sice pravda, že podle výslovné dikce zákona tato skutečnost s ochranou zdraví při práci asi souvisí, nicméně závodní lékař s touto informací asi nijak nenaloží, takže se nám to jeví jako bezúčelné.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS