Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

Dobrý den,
od roku 2010 jsem nezaměstnaný a v červnu 2013 jsem navštívil praktického lékaře pro bolesti hlavy, celkovou únavu, zvýšené teploty, malátnost a poruchy rovnováhy. Byl jsem doporučen na vyšetření na neurologii, kde jsem absolvoval v průběhu času vyšetření bez zjevných nálezů. Dále jsem absolvoval kompletní vyšetření na imunologii, kde se zjistili různé alergie, ale můj problém to neřešilo.
V červenci 2013 jsem se u PL zmínil o nálezu bulky na varleti a po lehkém ohmatání ve stoje (vyšetření varlat se provádí pouze vleže) mi sdělil, že je vše v pořádku a dále se tím již nezabýval a na odborné vyšetření mě neposlal.
V polovině srpna 2014 mi konečně po více jak roce byla stanovena diagnóza: Tumor varlete. Nádor byl ze 70% zhoubný, čili se jedná o rakovinu varlat.
Při nástupu do nemocnice začátkem září 2014 na předoperační vyšetření mne již domu nepustili a za čtyři hodiny jsem byl na operačním sále, kde mi postižené varle radikálně odebrali se sdělením, že jsem přišel již pozdě. Následným kompletním vyšetřením celého těla na CT mi byly zjištěny metastáze v lymfatických uzlinách a dalších 25 nádorů v plicích. Již jsem prodělal první řadu chemoterapie čítající čtyři intenzívní fáze a čeká mi opět vyšetření na CT. Prognóza je asi 50% na vyléčení do pěti let.
Pochybení lékaře spočívá v tom, že mne špatně vyšetřil a neposlal na odborné vyšetření na urologii. Tam se nemoc mohla odhalit dříve a ne až po roce hojného bujení zhoubného nádoru. Dále jsem zažádal o invalidní důchod a lékař zaslal posudkové komisi jen část zdravotní dokumentace a tak mi byla žádost zamítnuta a žiji jen z dávek hmotné nouze ve výši 2200,-Kč.
Mám nárok na nějaké odškodnění a jak postupovat?
Jedná se o lékaře pracujícího pro soukromou ordinaci.

J.B.

Odpověď:

Dobrý den,

předtím, než podstoupíte jakékoli další kroky, vyžádejte si u zmíněného praktického lékaře veškerou zdravotnickou dokumentaci, jež o Vás vedou. Můžete žádat buďto o nahlédnutí do dokumentace a sám si pořídit kopii (např. přes fotoaparát), nebo můžete požádat o kopii (která může být přiměřeně zpoplatněna). S touto dokumentací pak pracujete dále.

Co se týče invalidního důchodu - můžete žádat opakovaně. Pokud tedy lékař nedodal potřebnou dokumentaci, je třeba ji doplnit, případně znovu zažádat, pokud bylo řízení již ukončeno.

Pokud nejste se svým lékař spokojen, můžete vždy zvážit i jeho změnu - na změnu praktického lékaře máte nárok vždy jednou za tři měsíce.

Jak řešit pochybení lékaře (špatný postup při vyšetření):

Pokud se domníváte, že dané vyšetření neproběhlo správně, vyhledejte si záznamy z konkrétního dne vyšetření. Na lékaře si můžete stěžovat: pokud má lékař samostatnou lékařskou praxi, musíte nejprve stížnost podat buďto jemu, nebo jeho nadřízenému lékaři (pokud zde je). V případě odmítnutí stížnosti musíte podat odvolání ke krajskému úřadu. Ve stížnosti uveďte, v čem spatřujete pochybení lékaře tím, že nepostupoval správně a nepodnikl možné preventivní kroky k odhalení Vaší nemoci. Dále zde uveďte skutečnost, že praktický lékař nezaslal veškerou dokumentaci pro účely přiznání invalidního důchodu. Ve stížnosti pak uveďte, co požadujete - omluvu, finanční odškodnění (zahrnující náklady na léčení vynaložené nad rámec, který by bylo nutné vynaložit, kdyby nemoc byla odhalena včas, bolestné, náhradu času, ....). Vzory stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice zde. Pokud máte problém s formulací této stížnosti, můžete se obrátit na advokáta ve Vašem okolí, jež Vám pomůže stížnost sepsat a také Vám pomůže správně naformulovat Vaše požadavky.

Stěžovat si také můžete k České lékařské komoře, tato stížnost je ale limitována jedním rokem od okamžiku, kdy došlo k pochybení lékaře. Více informací o podávání stížností komoře naleznete zde.

Pokud se stížností na lékaře neuspějete, můžete zvážit i podání žaloby (jako poslední možnost). Vaši situaci by však mohlo vyřešit i mimosoudní jednání (tzv. mediace), jelikož vedení soudního řízení může být zdlouhavé a finančně národné. Více o mediacích (mimosoudních vyrovnání) ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.

Případné řešení věci soudní cestou pak doporučujeme zkonzultovat s advokátem (vhodného advokáta můžete nalézt na stránkách České advokátní komory nebo na stránkách Potřebujiprávníka.cz).

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

 

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS