Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Placené volno

Dobrý den,

partner pracuje v provozu, kde často dochází k menším úrazům. Na směně se mu přihodí drobný úraz, odchází ke svému ošetřujícímu lékaři, který ránu vyčistí a dá mu potvrzení o ošetření, do kterého zároveň uvede ,,den volna" nebo ,,den klidu". Jedná se o ten den, kdy byl partner u lékaře nebo ještě o následující den? Pokud je tím myšlen den následující - je tento s náhradou mzdy nebo bez náhrady mzdy?

Předem děkuji za odpověď.

F.E.

Odpověď:

Dobrý den,

potvrzení o ošetření či lékařská zpráva sama o sobě nárok na pracovní volno nezakládá, i když obsahuje formulaci "den klidu". Záleží tedy do jisté míry na zvyklostech daného provozu, zda zaměstnavatel zaměstnance po těchto drobných úrazech uvolňuje z celé směny.

K tomu, aby měl zaměstnanec nárok na pracovní volno, musí vydat ošetřující lékař potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Ošetřující lékař toto potvrzení vydá, pokud zjistí a uzná, že zaměstnanec nemůže dočasně vykonávat dosavadní činnost. Pokud lékař nemožnost dočasně vykonávat práci neshledá, má zaměstnanec dle zákoníku práce a nařízení vlády nárok pouze na pracovní volno na dobu nezbytně nutnou k návštěvě lékaře. Za tuto dobu mu také přísluší náhrada mzdy. Odkaz na příšlušná ustanovení zákoníku práce zde a nařízení vlády zde.

Požaduje-li tedy Váš partner náhradu mzdy za dobu delší než jen k návštěvě lékaře, měl by mít od lékaře potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti, počínající dnem pracovního úrazu. Dočasnou pracovní neschopnost následně ukončuje ošetřující lékař na další prohlídce, pokud shledá zaměstnance práce schopným. Více o dočasné pracovní neschopnosti zde.

V každém případě, např. jde-li jen o drobné zranění (odřenina, spálenina) nevyžadující pracovní neschopnost, náleží Vašemu partnerovi náhrada mzdy minimálně za dobu, kterou strávil u ošetřujícího lékaře a cestou k němu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS