Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Paragraf(ošetřovné) na manželku

Dobrý den,

manželka podstoupila na gynekologickém oddělení zákrok a poté jí byla vystavena neschopenka. Má mít klidový stav a nezvedat nic těžkého. Z důvodu, že žijeme sami v rodinném baráku, kde se musí topit uhlím a tudíž zvedat uhláky ke dvířkám kotle, ale také uhláky naplnit a donést ke kotli, jsme požádali odborného gynekologa o vystavění paragrafu (ošetřovné) alespoň na první dny (ze zákona až 9 dní). Pracuji jako řidič kamionu a minimálně celý týden až dva nejsem doma. Lékař nám paragraf odmítl vydat, prý ho na takové věci nepíše. Je manželka práce neschopna, nebo je práce schopna i když má neschopenku? Jestliže má neschopenku a klidový stav, proč nám paragraf lékař nenapsal ? Je smutné, že v našich letech musím manželku nechat zmrzat v domě a nemohu se o ni ani pár dní starat.

Děkuji Vám za odpověď

rendyke

Odpověď:

Dobrý den,

na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat mimo jiné z důvodu, že musí ošetřovat nemocného člena domácnosti. Podmínkou nároku na ošetřovné je, že ošetřovaná osoba žije se zaměstnancem v domácnosti. Podpůrčí doba u ošetřovného počíná prvním kalendářním dnem potřeby ošetřování a činí nejdéle 9 kalendářních dnů. Výše ošetřovného od prvního kalendářního dne činí 60% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Denní vyměřovací základ se pro účely ošetřovného stanoví a redukuje stejným způsobem, jako při výpočtu nemocenského.

Některé skupiny pojištěnců nemají vzhledem k charakteru vykonávané činnosti na ošetřovné nárok (např. zaměstnanci zaměstnaní na základě zaměstnání malého rozsahu, zaměstnanci zaměstnaní na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, domáčtí zaměstnanci). Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti.

Nárok na dávku uplatňuje tiskopisem „Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče)“, který vystavuje ošetřující lékař osoby, která onemocněla. Při vzniku potřeby ošetřování předá ošetřující lékař pojištěnci první díl tohoto rozhodnutí, a to Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče) - žádost o ošetřovné, kterým zaměstnanec uplatňuje nárok na ošetřovné a po doplnění části B předá I. díl svému zaměstnavateli. Pro výplatu dávky musí zaměstnanec ještě doložit trvání potřeby ošetřování. Tuto skutečnost dokládá II. dílem – Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče), který zaměstnanci předá ošetřující lékař při ukončení potřeby ošetřování; ošetřující lékař může rozhodnout o ukončení potřeby ošetřování nejvýše tři kalendářní dny dopředu ode dne, kdy vyšetřením zjistil, že potřeba ošetřování (péče) pominula, resp. pomine. 

V dané chvíli je na posouzení lékaře, zda Vaše manželka potřebuje nepřetržitou pomoc a vypíše Vám tedy Rozhodnutí o potřebě oštřování. Můžete tedy zkusti znovo ékaři vyšetčit proč je v daném případě objektivně nutné, abyste o Vaši manželku pečoval, případně můžete na postup ékaře podat stížnost k tomu více, viz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS