Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetřovné pro českého pojištěnce, jehož žena je hospitalizována v Německu

Dobrý den, Manželka se léčí přes rok v Německu, ošetřujícího lékaře má taky v Německu kvůli léčbě, bydlíme ČR a já jsem normálně zaměstnán v ČR. Manželka má jít nyní na operaci na vyndání ledviny. Máme děti, tak bych se chtěl zeptat, jak to máme udělat s neschopenkou. V Německu v nemocnici mi jí vystaví ale bojím se toho, jestli mi bude neschopenka platit i v ČR a jak můžu být na ošetřovném dlouho. Děkuji

Réňa

Odpověď:

Dobrý den,

nejsem s to napsat přesný návod, neboť záleží na spoustě okolností (zda se např. manželka účastní jako plátce zdravotního a sociálního pojištění v Čechách nebo Německu, jak jsou děti staré a zda pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek). Některé dávky se vylučují např. nelze kombinovat z jednoho pojištění ošetřovné a rodičovský příspěvek (tzn. abyste Vy jako 1 plátce pobíral obě dávky současně, ale Vaše manželka může např. pobírat nemocenskou a Vy ošetřovné na ni).

Z pohledu českého práva sociálního zabezpečení se jeví jako nejvhodnější varianta tzv. dlouhodobé ošetřovné, pokud nebude dostačovat ošetřovné krátkodobé (max. 9 dnů, § 40 odst. 1 písm. a) zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění). Ovšem ne každý na ni má nárok. Jsou stanoveny celkem přísné podmínky:

  • došlo k závažné poruše zdraví, která si vyžádala hospitalizaci, při níž byla poskytována léčebná péče alespoň 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích;
  • je předpoklad, že její zdravotní stav po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu alespoň 30 kalendářních dnů (§ 41a, odst. 2, tamtéž);
  • dále je nezbytný písemný souhlas na předepsaném tiskopise ošetřované osoby;
  • podpůrčí doba může být dlouhá max. 90 dnů;
  • je třeba vyjádření lékaře poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče a lékaře poskytovatele služeb ambulantní péče, kdy lhůta mezi propuštěním a přijetím činí maximálně 15 dní (§ 72f, tamtéž).

Pro konkrétní postup se doporučuji informovat na infolince ČSSZ (tel. 800 050 248). Ale obecně by díky členství ČR a SRN v EU měla stačit lékařská zpráva od německého lékaře, se kterou zajdete na lékařskou posudkovou službu na příslušné OSSZ.

Ohledně DPN českých pojištěnců při pobytu v zahraničí platí postup uvedený na internetových stránkách ČSSZ, nicméně pokud vám bude přiděleno ošetřovné, svou absenci na pracovišti nemusíte zdůvodnit DPN, ale právě ošetřovným.

Ještě je nutno zmínit pracovněprávní souvislosti. Zaměstnavatel je povinen udělit souhlas, ale pokud prokáže, že mu v tom brání vážné provozní důvody, tak nemusí. Naopak zaměstnanec musí se zaměstnavatelem komunikovat a musí dbát jeho oprávněných zájmů, tzn. požádat zaměstnavatele včas o poskytnutí pracovního volna a danou skutečnost prokázat (§ 206 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. zákoník práce).

Uvedená situace má i jiné řešení. Pokud máte děti do 3 let věku, můžete jako otec odejít na rodičovskou dovolenou a budete čerpat příspěvek namísto manželky. Je třeba zvážit, aby případná nemocenská nebyla vzhledem ke způsobu výpočtu výrazně nižsí, než výše zmiňované ošetřovné.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

10.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS