Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetřování člena rodiny během svatku

Dobrý den,

poprvé jsem využila ošetřování/ošetřovné při angíně obou dětí. Zrovna to ale vyšlo i na svátek, což zbytečně snižuje příjem. Mohu na zadní straně formuláře pro ukončení ošetřování uvést ten svátek jako odpracovaný den (ne že bych ho skutečně odpracovala, ale situace byla tento den stejná, jako bych ošetřování neměla a nepotřebuji na tento den ošetřovné) ? Bylo by to tak, že bych pak za tento den nedostala ošetřovné, ale náležela by mi mzda?

Lk

Odpověď:

Dobrý den,

Vaši situaci popisujete jako ošetřování člena rodiny s tím, že některé dny přece jen pracujete. Tato situace je obecně možná. Za ošetřování vám náleží podle §40 odst. 2 zákona o nemocenském pojištění ošetřovné od prvého dne potřeby ošetřování nebo péče. Nicméně doba ošetřování se nijak nestaví a nepřerušuje. Pokud tedy v průběhu pracovat budete, stejně skončí nárok na ošetřovné uplynutím 9. dne nemoci Vašich dětí (16. v případech osamělých matek).

K úspěšnému vykázání nároku na ošetřovné potřebujete 2 formuláře. Prvním je Rozhodnutí o potřebě ošetřování (žádost o ošetřovné), druhý je Potvrzení o ukončení potřeby ošetřování. Oba formuláře Vám posktne ošetřující lékař a předáte je svému zaměstnavateli. Na zadní straně druhého formuláře je možnost vypsat dny, kdy skutečně k péči docházelo a dny, které zaměstnanec odpracoval. Správa sociálního zabezpečení Vám vyplatí pouze dny, kdy jste o dítě pečovala, naopak zaměstnavatel Vám vyplatí ty dny, kdy jste pracovala jako běžnou mzdu, která Vám běžně náleží (ve Vaše případě zmíněný svátek).

Vy na zadní stranu vypište dny, kdy jste skutečně byla s dětmi doma a starala se o ně. Zaměstnavatel vyplní dny, které jste i přes existenci ošetřování odpracovala. OSSZ by Vám potom měla vyplatit ve Vašem případě 8 dní ošetřovného, včetně víkendů (pokud potřeba ošetřování trvá 9 a více dnů) a zaměstnanec Vám klasicky vyplatí mzdu za 1 uvedený odpracovnaný den. Nicméně zaměstnavatel musí usoudit, že den jste opravdu odporacovala.

Doporučujeme Vám tedy nejprve kontaktovat svého zaměstnavatele a domluvit se s ním. Pokud byste měla i po tom nejasnosti, bude nejlepší kontaktovat správu sociálního zabezpečení, kde Vám budou schopni poskytnou detailnější informace. Kontakt na příslušnoý OSSZ můžete nalézt zde.

Více o uplatňování ošetřovného naleznete například zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

29.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS