Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Operace při nemocenské/jiná diagnóza

Dobrý den, jsem onkologická pacientka na nemocenské, pokud vše dobře půjde, do práce bych se měla vrátit od ledna. V prosinci mám pro přetrvávající potíže naplánovaný zákrok v nemocnici na ORL s cca 3denní hospitalizací. Je možné do konce roku být na nemocenské s onko diagnózou, nebo mi v prosinci musí neschopenku vystavit přímo ORL?
Děkuji 

Agáta

Odpověď:

Dobrý den, 

dle § 55 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění (dále jen ZNP) se dočasnou pracovní neschopností rozumí stav, kdy je pro poruchu zdraví pojištěnci znemožněno vykonávat dosavadní pojištěnou činnost. Podle § 57 odst. 2 ZNP začíná dočasná pracovní neschopnost v den, kdy ji ošetřující lékař zjistil. Dále podle § 58 odst. 1 ZNP posuzuje ošetřující lékař v průběhu pracovní neschopnosti, zda se pracovní schopnost pojištěnce obnovila. Pokud byla pracovní schopnost pojištěnce obnovena či jeho stav stabilizován do té míry, že je dále schopen vykonávat pracovní činnost, ošetřující lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti dle § 59 odst. 1 písm. a) ZNP. 

Jako právní poradna bohužel nedokážeme posoudit Váš případ z lékařského hlediska, obecně však lze konstatovat, že pokud Vám podle posudku ošetřujícího lékaře onkologická diagnóza neumožňuje vykonávat práci až do konce letošního roku, není třeba, aby Vám neschopenku vystavovali i na ORL. Pokud by však ošetřující lékař ještě před operací na ORL rozhodl, že jste znovu práce schopná, bylo by potřeba nechat si neschopenku vystavit od ORL. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7066. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

Vaše Férová nemocnice

 

16.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS