Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Onko lecba pri rodicovske

Dobrý den,

v říjnu 2018 jsem se po pětileté rodičovské (děti 5 a 2 roky) měla vracet do zaměstnání, tento měsíc ale budu muset začít s léčbou na onkologii. Mohu si nechat vystavit nemocenskou, když jsem na rodičovské dovolené? Rodičovský příspěvek jsem již dočerpala.

Děkuji.

 

Natka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká dočasné pracovní neschopnosti v době, kdy jste na rodičovské dovolené.

Nejprve je nutné odlišit od sebe pojmy dočasná pracovní neschopnost a nemocenské. Dočasná pracovní neschopnost je dobou, po kterou se zaměstnanec z důvodu nepříznivého zdravotního stavu nenachází v zaměstnání a zaměstnavatel je povinen jej po tuto dobu omluvit. Nemocenské je pak dávkou, která se nemocnému vyplácí od 15. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti. Tato dávka je vyplácena správou sociálního zabezpečení a náleží pojištěnci po tzv. podpůrčí dobu, která činí maximálně 380 dní. 

Ze zákona o nemocenském pojištění vyplývá, že nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu. A za tuto dobou je považována i rodičovská dovolená. Znamená to tedy, že Vás lékař může uznat dočasně práce neschopnou i během rodičovské dovolené, nicméně po tuto dobu Vám nebude náležet nemocenská dávka.  

V dotaze uvádíte, že jste již vyčerpala rodičovský příspěvek, proto bychom Vám doporučili ukončit rodičovskou dovolenou a následující den si nechat vystavit neschopenku. V takovém případě už nebude nic bránit vyplácení nemocenských dávek. Budete tedy dostávat od 4. do 14. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy od zaměstnavatele. Od 15. dne Vám pak bude náležet nemocenské. Jeho výše se vypočítá z příjmu, který jste dosahovala v době před nástupem na mateřskou dovolenou. 

Pro shrnutí bychom tedy uvedli, že trvání rodičovské dovolené brání pouze výplatě nemocenských dávek, nebrání však tomu, abyste byla uznána dočasně práce neschopnou. Pokud již nepobíráte rodičovský příspěvek, doporučili bychom ukončit rodičovskou dovolenou a od následujícího dne se nechat uznat dočasně práce neschopnou. A protože již nebudete na rodičovské dovolené, bude Vám možné vyplácet nemocenské dávky.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

30.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS