Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí ošetření po pracovním úrazu a následná neschopnost

Dobrý den,

zaměstnanci se stal tento měsíc v práci úraz. Bezprostředně po úrazu odmítl ošetření s tím, že mu nic není i když ve firmě ho chtěli k lékaři odvézt. Druhý den ráno zavolal, že je nemocný a když přinesl neschopenku, má tam uvedeno, že se jedná o pracovní úraz. Vedení firmy s kvalifikací pracovního úrazu na neschopence nesouhlasí. Jak má firma dále postupovat, aby se nedostala do problémů s pojišťovnou a ČSSZ.

Děkuji

Renča

Odpověď:

Dobrý den,

Zaměstnanec má dle zákona č. 262/2006 Sb., o zákoníku práce (dále jen „ZP“) povinnost bezodkladně oznámit úraz vedoucímu pracovníkovi (§ 106 odst. 4 písm. h) ZP). Zároveň má povinnost spolupracovat při objasnění příčin úrazu.

Zaměstnavatel naproti tomu musí úraz zapsat o knihy úrazů (§ 105 odst. 2 ZP) a to nejpozději do pěti dnů, kdy se o úrazu dozvěděl (§ 5 nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o evidenci úrazů). Úraz poté musí ohlásit a zaslat záznam zaslat orgánům specifikovaným v § 4 nařízení. Vzhledem k absenci podrobností ve Vašem dotazu, musí zaměstnavatel záznam zaslat minimálně zdravotní pojišťovně zaměstnance a inspektorátu práce nejpozději do 5. dne následující měsíce po úrazu (§ 6 nařízení).

Zaměstnavatel má také povinnost objasnit příčiny úrazu (§ 105 odst. 1 ZP) – za účasti zaměstnance a dalších zaměstnanců přítomných úrazu. Pakliže již zaslal záznam stanoveným orgánům, může zaměstnavatel ohlásit změny, jestliže se při objasnění příčin a povahy úrazu, přišlo na nové skutečnosti (§ 8 odst. 2 písm. d) nařízení) a to opět do 5. dne následujícího měsíce (§ 8 odst. 3 nařízení).

Tyto povinnosti jsou prověřovány inspektorátem práce a jejich porušení může být kvalifikováno jako přestupek se sankcemi od 300.000,- Kč do 2.000.000,- Kč podle § 17 zákona ř. 251/2007 Sb., o inspekci práce.

Na základě zaměstnavatelem zaslaných podkladů bude úraz posouzen pojišťovnou.

Pakliže ten, jemuž na základě posudku vznikají práva nebo povinnosti (povinnost k náhradě škody nebo nemajetkové újmy podle § 269 odst. 1 zákoníku práce), s tímto posudkem nesouhlasí, může podat návrh na jeho přezkoumání lékaři, který jej vydal (§ 46 odst. 1 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice.

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS