Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odebrání invalidního důchodu

Dobrý den. Odebrali mi invalidní důchod (dále jen „ID“) I. stupně. Ještě nepřišlo rozhodnutí ale jen, že se mi zmenšilo procento ID. Co mám dělat? A co v práci? Pracuji ve firmě, kde pracují jen tělesně postižení. Nikde mě nepřijmou mám špatné jak ruce, tak nohy. Prosím poraďte, nevím si rady. Děkuji.

 

otto

Odpověď:

Dobrý den,

Obecně Vám může být invalidní důchod odebrán či snížen jeho stupeň v případě, že dojde ke zlepšení zdravotního stavu, jeho stabilizaci nebo adaptaci na zdravotní stav. Pokud by posudkový lékař usoudil, že Vaše pracovní schopnost není snížena o více než 35%, invalidní důchod Vám bude odebrán. Jestliže s odebráním nesouhlasíte, máte právo podat námitky. Ty se podávají buď na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) nebo na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve lhůtě do 30 dnů od doby, kdy Vám bylo rozhodnutí oznámeno.

Námitky musí obsahovat: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal. Další důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec je také nutné uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

Každé rozhodnutí by mělo být pořádně odůvodněno. Pokud v posudku či rozhodnutí nebyly uvedeny důvody, na základě kterých bylo rozhodnuto (nebo byly nedostatečné a nereflektovali všechny vaše zdravotní problémy či připomínky), uveďte to v textu námitky.

Skutečnost, která by vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení vašeho zdravotního stavu dalším posudkem nezávislého lékaře. Takový posudek si můžete nechat vypracovat ještě před podáním námitek. Nakonec nezapomeňte uvést, čeho se domáháte. To bude pravděpodobně změna rozhodnutí.

Pokud byste nesouhlasil s rozhodnutím o námitkách, tak se můžete obrátit na Krajský soud se správní žalobou, kterou je nutné podat do dvou měsíců od rozhodnutí o námitkách (od doručení písemného vyhotovení rozhodnutí). Podání námitek je nezbytným předpokladem, aby se věcí mohl zabývat soud v rámci uplatněné správní žaloby. V případě žaloby Vám však již důrazně doporučujeme obrátit se na advokáta, kterého si můžete vybrat na stránkách advokátní komory zde.

Pokud jste lhůtu třiceti dnů na podání námitek zmeškal, můžete opětovně zažádat o přiznání invalidního důchodu. Mělo by však dojít ke změně Vašeho zdravotního stavu od doby, kdy o důchodu bylo posledně rozhodováno.

Jestli Vám opravdu náleží invalidní důchod, nejsme bohužel schopni posoudit, nakolik jsme právní poradna.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7086. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

 

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS