Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neuznaný prac. úraz a jak to bude dál?

Dobrý den,

jelikož jsem svůj prac.úraz nehlásil bezprostředně, ale až na konci směny tak se podnik rozhodl, že mi to neuzná jako prac.úraz. Mě ale zajímá, co se stane, když se po nástupu do práce zranění zad znova obnoví.

Akar

Odpověď:

Dobrý den,

z ustanovení § 106 odst. 4 písm. h) zákoníku práce vyplývá povinnost každého zaměstnance bezodkladně oznamovat svému nadřízenému svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, a pracovní úraz jiné osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při vyšetřování jeho příčin. Pokud zaměstnanec úraz hned nenahlásí, může být později odškodněn, pokud prokáže, že se mu stal při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů (má na to například svědky apod.). Nicméně je vždy lepší pro předcházení nepříjemností úraz bezprostředně hlásit.

Pokud se Vám po nástupu do práce při plnění pracovních úkolů nebo v souvislosti s nimi přitíží, je třeba tento stav hlásit zaměstnavateli. Ten by měl úraz zaevidovat v knize úrazů a poté, pokud Váš úraz uzná jako pracovní, můžete být odškodněn náhradou za ztrátu na výdělku, náhradou za bolest a ztížení společenského uplatnění, náhradou účelně vynaložených nákladů spojených s léčením nebo náhradou za věcnou škodu. Pokud je úraz uznán jako pracovní a jste schopen pracovat, zaměstnavatel je povinen Vás převést na jinou práci podle § 41 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

5.12.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS