Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopnost pracovat a podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den,

jsem po cevní mozkové příhodě a pobírám invalidní důchod 2.stupně. Ovdověla jsem a našla jsem si práci jako vrátná (kvůli čemu jsem si doplnila vzdělání). Jenže po 4 měsících se mi můj zdravotní stav zhoršil. Po mozkové příhodě trpím závratěmi a necitlivostí levé půlky těla. Nevím, co mám dělat? Vstávám do práce ve 3 hodiny ráno a po čtyřech 12 hodinových směnách prospím dva dny. Měla bych nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji. 

Sára

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje k tomu, co dělat, když Vám zdravotní stav nedovoluje nadále setrvat v dosavadním zaměstnáním. A dále k tomu, za jakých podmínek vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Co se týče první části dotazu, nabízí se Vám možnost dočasné pracovní neschopnosti. O té rozhodne ošetřující lékař v případě, kdy pro nemoc nebo úraz nemůže zaměstnanec vykonávat svou práci. V době dočasné pracovní neschopnosti (dále jen DPN) je pak zaměstnanec zajištěn následovně: 

- v prvních 14 dnech DPN mu dle §192 odst. 1 zákoníku práce náleží náhrada mzdy nebo platu, jelikož se jedná o překážku na straně zaměstnance, výjimkou ale jsou první 3 dny trvání DPN, kdy se náhrada mzdy či platu neposkytuje

- pokud DPN trvá více než 14 dní, má zaměstnanec nárok na nemocenské, jak vyplývá ze zákona o nemocenském pojištění. Nemocenské je poskytováno od 15. dne trvání DPN a trvá do skončení DPN, podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 dní.  

Domníváme se tedy, že by bylo vhodné Váš zdravotní stav prokonzultovat s ošetřujícím lékařem, který by případně rozhodl o dočasné pracovní neschopnosti, a to do doby, než se Váš zdravotní stav zlepší natolik, že budete opět schopna práci vykonávat. 

Dále se dotazujete na nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zákon o zaměstnanosti v §39 stanovuje podmínky, za vzniká uchazeči o zaměstnání na podporu v nezaměstnanosti nárok, jedná se o:

- získání důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců, a to zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností

- podání žádosti ke krajské pobočce Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání

- ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, nepožívá starobní důchod.

Po splnění těchto podmínek je uchazeči o zaměstnání vyplácena podpora, a to po tzv. podpůrčí dobu stanovenou zákonem.

V dotazu neuvádí, zda Vám v posledních 2 letech již nebyla podpora v nezaměstnanosti vyplácena. Pokud by tomu ta bylo, pak opětovný nárok na její přiznání vzniká:

- v případě poskytování podpory po celou podpůrčí dobu, pokud uchazeč o zaměstnání získal po uplynutí této podpůrčí doby účast na důchodovém pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje jestli že zaměstnání skončilo ze zdravotních důvodů;

- v případě, kdy neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí její části získal zaměstnání na dobu alespoň 3 měsíců, má nárok na opětovnou podporu po celou podpůrčí dobu; pokud získal zaměstnání na dobu kratší než 3 měsíce pak má nárok na podporu jen po zbývající část podpůrčí doby. 

Více informací o podpoře v nezaměstnanosti naleznete také na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. 

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

 

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS