Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka na doprovod

Dobrý den, Mám dotaz ohledně toho, zda si můžu vzít neschopenku na to, že budu doprovázet svého 3letého syna do ozdravovny, který se léčí s dýchacími problémy. Dovolenou mám skoro vyčerpanou. Děkuji za odpověď

Ambrela79

Odpověď:

Dobrý den,

dostat nechopenku od lékaře na doprovod syna do ozdravovny nelze. Ale jedná se o důležitou osobní překážku v práci, tudíž Váš zaměstnavatel je povinen Vás v tomto případě omluvit na nezbytně nutnou dobu, avšak nejvýše na jeden den, a to v případě že není možné ho doprovodit jindy. Zaměstnavatel mám povinnost Vám také poskytnout náhradu mzdy (nařízení vlády č. 590/2006 Sb.,kterým se stanoví okruh a obsah jiných důležitých překážek v práci).

Vaší povinností je se předem u zaměstnavatele omluvit a požádat ho o poskytnutí volna v čase, kdy budete muset syna doprovázet (o předpokládané době nepřítomnosti v práci - §206 zákona č. 262/2006 zákoník práce). Nepřítomnost mu budete muset potvrdit potvrzením z ozdravovny.

Pro přesné informace ohledně doprovázení dítěte do ozdravovny se můžete obrátit na telefoní linku České správy sociálního zabezpečení nebo na Úřad práce.

Mnoho úspěchu s léčením syna,

Vaše Férová nemocnice

 

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS