Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka a vycházky - co dělat když mám krátké vycházky

Dobrý den,

jsem na neschopence už třetí týden a teprve teď mě doktorka napsala 1 hodinu vycházek, když jsem chtěl, aby mi to dala písemně, že mi nemůže dát více. Hrozně se rozčílila, že jí radím, co má dělat a nic mi nenapsala.

Jakým způsobem to mám řešit? Potřebuji si zajít na poštu pro balík, a za hodinu to nestihnu. Pro jídlo si mám objednat Charitu? Nejsem těžce nemocen, chodil jsem do nemocnice na vyšetření, kde jsem strávil skoro celý den.

šedy vlk

Odpověď:

Dobrý den,

Je vhodné se obrátit na lékaře a požádat ho, o změnu. Jestliže žádosti nevyhoví, požadujte, ať vám dá zmíněné rozhodnutí písemně. Pokud podle vašeho názoru bude stanovený rozsah vycházek nesprávný, můžete podat proti rozhodnutí opravný prostředek – návrh na přezkoumání lékařského posudku.

Návrh se podává poskytovateli, který posudek vydal (teda ošetřujícímu lékaři). Návrh lze podat do 10 pracovních dnů ode dne prokazatelného obdržení rozhodnutí lékaře o vycházkách. Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení a vy se musíte řídit rozhodnutím lékaře, tj. dodržovat lékařem stanovený režim vycházek.

Při prokázání důvodů, které posuzované osobě nebo jiné osobě oprávněné k podání návrhu na přezkoumání objektivně bránily v podání návrhu ve stanovené lhůtě, poskytovatel zmeškání lhůty pro podání návrhu promine.

Pokud vám na základě opravného prostředku lékař nebo vedoucí zdravotnického zařízení nevyhoví, postoupí návrh jako odvolání do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení, pokud se jedná o lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, v ostatních případech do 30 dnů, příslušnému správnímu orgánu (registrujícímu orgánu nebo zřizovateli).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS