Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka

Dobry den,

chci se zeptat: mám neschopenku, mohu odvézt rodinného příslušníka do nemocnice, i když nemám zrovna vycházku? A co na to kontrola, když mě nezastihne doma, musím mít nějaké potvrzení?

Děkuji za odpověď.

Tygr

Odpověď:

Dobrý den,

režim dočasně práce neschopného je upraven v § 56 zák. č. 187/2006 Sb. Dle odst. 2 písm. b) tohoto zákona máte povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek. Dle odst. 6 tohoto ustanovení Vám může ošetřující lékař povolit vycházky nejvýše v rozsahu 6 hodin denně, a to v době mezi 7. a 19. hodinou, přičemž lékař musí stanovit konkrétní časové úseky těchto vycházek.

Pokud tedy musíte vozit svého rodinného příslušníka do nemocnice, přičemž Vám nevyhovuje stanovená doba vycházek, doporučujeme Vám obrátit se na Vašeho lékaře, který může na Vaši žádost, v souladu s odst. 4 výše zmíněného ustanovení, dobu vycházek upravit tak, aby Vám stanovená doba vyhovovala lépe. V případě vycházek se nemusí jednat o jednolitý časový úsek, nýbrž lze maximální rozsah vycházek v délce 6 hodin denně rozdělit do více kratších časových úseků – tj. například 3 hodiny dopoledne a 3 odpoledne.

Pokud opustíte místo bydliště mimo stanovenou dobu vycházek a přijde kontrola dle § 76 zák. 187/2006 Sb., bude to bráno jako porušení režimu dočasně práce neschopného, přičemž může být snížena výše dávek nemocenského, případně Vám může být nemocenské i odebráno, a to v souladu s § 52 písm. d) zákona č. 187/2006 Sb. Porušení režimu dočasně práce neschopného v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti může být dokonce výpovědním důvodem dle § 52 písm. h) zákoníku práce. Více informací o výpovědi z důvodu porušení režimu práce neschopného můžete nalézt zde.

V případě, že budete muset akutně a nepředpokládaně opustit místo bydliště a přijde k Vám kontrola, která Vás nezastihne, nechá Vám v místě kontroly oznámení o provedené kontrole. Následně pověřený pracovník OSSZ oznámí podezření z porušení režimu práce neschopného Vašemu ošetřujícímu lékaři a záznam o kontrole Vašemu zaměstnavateli. Dále bude podezření prověřováno, a to ve spolupráci s Vámi i Vaším ošetřujícím lékařem. Ideální je tedy v takovéto situaci vyžádat potvrzení z příslušné nemocnice, že jste skutečně opustil bydliště ze závažného a akutního důvodu. Toto potvrzení pak můžete doložit spolu s vysvětlením na příslušnou OSSZ. Dále by bylo vhodné situaci prokonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem a vysvětlit mu bližší okolnosti, za nichž k porušení režimu práce neschopného došlo.

V případě, že by bylo navzdory Vašemu vysvětlení potvrzeno, že došlo k porušení režimu práce neschopného, následovalo by zahájení řízení, jehož výsledkem by mohlo být rozhodnutí o krácení nebo odnětí nemocenského. V takovém případě máte možnost odvolání proti takovému rozhodnutí, a to do 15 dnů od doručení rozhodnutí, v souladu s poučením o možnosti odvolání, které k takovému rozhodnutí musí být přiloženo. Vice informací o této problematice můžete najít zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS