Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

neschopenka

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat v případě když jsem nastoupil do lázní na KLL, ale zapoměl si neschopenku doma a není možnost si tuto neschopenku do lázní přivézt. Obvodní alespoň zaslala číslo neschopenky pro lázně, ale jak mi tedy potvrdí léčbu v lázních, když se dává razítko do neschopenky a neschopenku nemám?

Kamil

Odpověď:

Dobrý den,

Potvrzení o tom že Vaše dočasná pracovní neschopnost trvá Vám může vydat i jiný lékař, než ten který Vám rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti (neschopenku) vystavil.

Pokud pro potřeby lázní není dostačující potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti a vyžadují část neschopenky, která je pro Vás nedostupná požádejte lékaře, který Vám neschopenku vydal o vydání tzv. náhradního hlášení (za příslušný díl Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti), jedná se o tiskopis, který lékařům poskytuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Zákon o nemocenském pojištění nestanovuje postup, pro vydání náhradního hlášení a domníváme se, že by Vám ho mohl lékař zaslat např. poštou, záleží zde ale na domluvě.

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice

25.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS