Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka - může ji napsat psychiatr?

Dobrý den, studuji a pracuji v Praze, kde se léčím na psych. a neurologii. Praktického lékaře mám v místě trvalého bydliště daleko. Poslední týden kolabuji z pracovního stresu, všechny psych.i neuro potíže se zhoršily, třesu se, migrény, nemohu jíst. 2 dny za sebou na pohotovosti na infuzi pro silný záchvat migrény. Vše pramení z pracovního stresu, kterému nedokážu čelit. Je možné, aby: 1) mi neschopenku napsal můj psychiatr zde v Praze? 2) mi neschopenku "na dálku" vystavil můj praktický lékař a já se zůstala léčit v Praze? Bohužel nejsem ve stavu, abych dojela do místa trvalého bydliště. Děkuji moc za radu.

santine

Odpověď:

Dobrý den,

evidenci o dočasné pracovní neschopnosti vede podle zákona o nemocenském pojištění ošetřující lékař. Pokud tedy chodíte na vyšetřování a léčení k odbornému specialistovi, je tento povinen vést i tuto evidenci (včetně vystavení "neschopenky"). Nemusíte tedy jezdit do místa svého bydliště kvůli vyšetření. Pokud by však léčba dosáhla takového stádia, které je schopen zvládnout i praktický lékař (klidový režim, doléčení atd.), specialista předává evidenci praktickému lékaři, který zpravidla dočasnou pracovní neschopnost i ukončuje.

Pokud delší dobu pobýváte mimo své trvalé bydliště (například z důvodu zaměstnání, kdy zároveň nechcete zrušit i své původní trvalé bydliště), doporučujeme si vyhledat jiného praktického lékaře v místě skutečného pobytu. Předejde se tak podobným problémům s dojezdností k praktickému lékaři, který evidenci pravděpodobně převezme po specialistovi.

Pro účely pracovní neschopnosti a případné kontroly ale můžete mít místo pobytu napsané i v Praze bez ohledu na vaše trvalé bydliště.

Vaše Férová nemocnice

24.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS