Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka - co dělat když je praktik daleko

Dobrý den.


Moje manželka je nemocná. Bohužel její ošetřující lékař je nyní od nás kolem 150km daleko. Je možné, aby neschopenku vystavil bez její kontroly? V jejím stavu by bylo velice problematické ji tam dopravit.

Děkuji za odpověď.

Helena

Odpověď:

Dobrý den,

ošetřující lékař rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti pacienta, jestliže vyšetřením zjistí, že není ze zdravotních důvodů schopný vykonávat své zaměstnání. Dočasná pracovní neschopnost vzniká dnem, kdy lékař tyto skutečnosti zjistil.

Jestliže pacient nemohl navštívit ošetřujícího lékaře včas, může lékař rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti a to 3 dny zpětně od návštěvy. Zákon o nemocenském pojištění umožňuje lékaři rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti více než 3 dny zpětně, ale pouze s předchozím písemným souhlasem Okresní správy sociálního zabezpečení, který je vydán na základě žádosti ošetřujícího lékaře. 

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud není Vaše manželka schopna nyní navštívit lékaře, je může jí být dočasná pracovní neschopnost uznána i zpětně.

Další možností je vyhledat jiného lékaře v místě, kde se nyní zdržujete, který může rozhodnout o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Každý lékař může rozhodovat o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, proto nemusíte navštívit přímo ošetřujícího lékaře Vaší manželky. výše uvedený zákon o nemocenském pojištění totiž hovoří o oošetřujícím lékaři, kterým může být i jiný než praktický lékař.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS