Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neomezené vycházky při léčbě Endometriózy

Dobrý den,

chtěla by se zeptat, jestli mám nárok na neomezené vycházky. Mám endometriózu 3. stupně, třikrát operovanou. Jsem v pracovní neschopnosti od července. V lednu jsem byl na operaci a další mě čeká v červnu. Nemůžu jít na vycházku kvůli častným bolestem. Můj psychický stav se zhoršuje. Bohužel mám ale omezené vycházky. 

Můžu udělat něco pro to, aby mi lékař povolil nepřetržité vycházky? Nechci brát antidepresiva, když vím, že by mi pomohlo nesedět doma, když mi venku bude líp. 

Díky. 

marenka66

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod bych rád podotkl, že vycházky v době pracovní neschopnosti nejsou právem nemocného, ale spíše možností lékaře tyto vycházky povolit. Zákon č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění upravuje v § 56 odst. 6 možnosti těhto vycházek. Toto ustanovení umožňuje povolit vycházky po dobu až 6h denně v rozmezí 7 až 19 hodin. Ve výjimečných případech může lékař povolit vycházky i individuálně, a to s písemným souhlasem příslušného orgánu zdravotního pojištění. Lékař má možnost dovolit tyto individuální vycházky pokud mimořádně léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepřiznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný stav pacienta neumožňují pacientovi využít pevně stanovené vycházky. Tyto individuální vycházky lze povolit pouze na dobu 3 měsíců, ale lze je povolit opakovaně.

Pokud máte pocit, že splňujete podmínky výše zmíněné, požádejte svého lékaře o neomezené vycházky. Lékař následně na vaší žádost, požádá o souhlas České správy sociálního zabezpečení.

Jelikož nejsme lékaři, tak nemůžeme odborně posoudit, zda je váš stav natolik vážný, aby vám mohly být povoleny individuální vycházky, avšak z vámi popsaného stavu si myslím, že šance jsou obstojné. Avšak konečné slovo má v tomto případě váš lékař, tudíž bych doporučil obrátit se přímo na něj.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS