Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neomezené vycházky

Dobrý den,

v dubnu roku 2015 byla synovi 33 let, zjištěná roztroušená skleróza, je zařazen do programu biologické léčby, má výkyvy ve fyzickém stavu, pocit nadměrné aktivity a najednou nezvladatelná únava, 3x podával přes obvodní lékařku žádost o individuální vycházky neboť jde o nevyléčitelnou nemoc. Žádost vždy byla zamítnuta s tím, že výjimku mohou dostat pouze onkologičtí pacienti.

Myslím, že u člověka, který byl pracovně aktivní jde i o narušení psychiky, což posudkový lékař nebral v úvahu. Od ošetřující lékařky - z kliniky má 2x již doporučeno, ale to posudkový lékař nebere v úvahu a trvá na svém rozhodnutí.

Prosím o pomoc.

Syn je stále zavřený v domě, i když má doporučeno hodně pohybu aby nešlo k zatuhnutí organismu.

iris

Odpověď:

Dobrý den,

na problém Vašeho syna dopadá § 56 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění, a to zejména následující část uvedeného ustanovení:

"Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Povolit vycházky podle věty třetí lze nejvýše na dobu 3 měsíců; takto lze vycházky povolit i opakovaně."

Z uvedeného ustanovení pro nás neplyne, že by individuální vycházky mohly být nařízeny pouze onkologickým pacientům. V naší poradně nepůsobí lékaři a nejsme tedy schopni posoudit, zda přiložená část zákona dopadá na zdravotní stav Vašeho syna. Níže Vám ale můžeme poradit postup, jak se ohradit proti nepříznivému posudku posudkového lékaře.

Činnost posudkových lékařů ve věci nemocenského pojištění se řídí § 49 a násl. zákona o specifických zdravotních službách. Rozhodnutí posudkového lékaře, kterým je zamítnuto přiznání individuálních vycházek, je přezkoumatelné a to na základě návrhu Vašeho syna na přezkoumání. Vašemu synovi tedy doporučujeme požádat praktického lékaře o přiznání individuálních vycházek. Praktický tuto žádost opět postoupí posudkovému lékaři, vyžádejte si vydání písemného posudku a dožadujte se, ať se v něm posudkový lékař vyrovná s následujícím:

- na základě čeho uvádí, že individuální vycházky mohou být přiznány jen onkologickým pacientům?

- zda mu zdravotní stav Vašeho syna nepřipadá natolik proměnlivý, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, (zde požádejte praktického lékaře Vašeho syna o součinnost s posudkovým lékařem při poskytování informací o proměnlivosti zdravotního stavu).

Pokud posudkový lékař opět vydá zamítavý posudek, může Váš syn do tří dnů od obdržení takového posudku požádat o jeho přezkoumání. Žádost na přezkoumání posudku musí obsahovat informace o důvodu nesouhlasu s posudkem. Žádost na přezkoumání posudku se podává posudkovému lékaři, který ji vydal, pokud lékař této žádosti v plném rozsahu nevyhoví postoupí ji do pěti dnů od jejího obdržení posudkové komisi Ministerstva práce a sociálních věcí, která posudek přezkoumá a to i včetně správnosti posouzení zdravotního stavu. Pokud by i rozhodnutí posudkové komise nevedlo k přiznání individuálních vycházek, tak může být rozhodnutí změněno soudem, v takovém případě Vám doporučujeme obrátit se na advokáta.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS