Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neobdržení dokumentace pro pracovní neschopnost

Dobrý den,

chci se zeptat, syn je po operaci kolene. V nemocnici dostal papíry, že je práce neschopen, jen nedostal papír s pruhem, za který dostává nemocenské, je to tak správně?

Děkuji.

Jaruska

Odpověď:

Dobrý den,

správně to tak není. Lékař byl měl vystavit práce neschopnému tiskopis „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“, který má 5 dílů, přičemž pacientovi jsou předány jen 3 díly, a to:

  • II. díl – Průkaz práce neschopného pojištěnce a hlášení OSSZ o ukončení dočasné pracovní neschopnosti (se žlutým pruhem), který slouží jako průkaz práce neschopného pojištěnce. Tento díl bude mít pojištěnec po celou dobu trvání pracovní neschopnosti u sebe a při ukončení dočasné pracovní neschopnosti jej odevzdá ošetřujícímu lékaři.
  • III. díl – Hlášení zaměstnavateli o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (s modrým pruhem). Tento díl předá práceneschopný zaměstnanec svému zaměstnavateli jako doklad k uplatnění nároku na náhradu mzdy v prvních 14 kalendářních dnech trvání pracovní neschopnosti a k omluvení nepřítomnosti v práci.
  • IV. díl – Žádost o nemocenské (s růžovým pruhem). Tímto dílem uplatňuje pojištěnec nárok na nemocenské, pokud je dočasná pracovní neschopnost delší než 14 kalendářních dnů. Zaměstnanec tento díl po doplnění údajů na druhé straně tiskopisu v části „Prohlášení“ (tj. doplnění čísla účtu a kódu banky, na který chce dávku poukázat nebo adresy, chce-li dávku vyplatit prostřednictvím pošty) předá svému zaměstnavateli nejpozději s tiskopisem „Potvrzením o trvání dočasné pracovní neschopnosti“, který ošetřující lékař vystavil k 14. dni trvání této neschopnosti.

Více si můžete přečíst na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

V případě Vašeho syna je nutné znovu zajít do nemocnice a požádat o všechny potřebné díly Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti.  

Pokud by Vám z nějakého důvodu odmítli zbývající díly vydat, můžete proti tomuto postupu podat stížnost vedení nemocnice. Pokud Vám nemocnice nevyhoví, lze podat sížnost také ke správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (zpravidla krajský úřad). Více o stížnostech naleznete na našich stránkách.

Zároveň bychom Vám doporučili kontaktovat správu sociálního zabezpečení a seznámit je se Vaší situací.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

15.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS