Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská při invalidním důchodu

Dobrý den,

před dvěma lety jsem po roce pracovní neschopnosti s Dg. M548 (Sy.chron. bolesti LS páteře s lumboischialgickou iritací doprava v L5, Ventrolistheza L5 o 10 mm, bez hernie disku) dostal ID 1. stupně. Stav není řešitelný operací, absolvoval jsem 4x PRT a poslední mi nepomohl a tudíž marodím již třetí měsíc. Chtěl bych vědět jak dlouho můžu být na neschodpence se stejnou DG, na kterou mám ID. Děkuji za odpověď 

Maxík

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte invalidní důchod prvního stupně, nemá tento fakt vliv na pobírání nemocenských dávek. Platí pro Vás stejné podmínky, jako pro ostatní zaměstnance.

Doba pracovní neschopnosti může trvat až 380 dní ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí této doby lze nemocenské vyplácet jen na základě žádosti o prodloužení pojištěnce u okresní správy sociálního zabezpečení. O prodloužení rozhoduje posudkový lékař a může být maximálně na dobu 350 dní. Celkově může být nemocenské tedy vypláceno po základní dobu 380 dnů a prodloužení 350 dnů, tedy celkově 730 dnů. Pokud však ošetřující lékař již po 180 dnech zjistí, že je stav pacienta stabilizovaný a není vyhlídka, že se stav zlepší, a že se bude moci vrátit na své pracovní zařazení, má povinnost ukončit pracovní neschopnost.

Dále Vám doporučujeme dát podnět na správu sociálního zabezpečení na přepočet na invalidní důchod vyššího stupně. Více informací se dozvíte na české správě sociálního zabezpečení, na call-centru pro důchodové pojištění na tel. 257 062 860 a zde.

S pozdravem, Vaše Férová nemocnice

 

21.10.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS