Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská bez vycházek a předepsané rehabilitace

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli je doktorka povinná stanovit vycházky v době nemocenské.
Mám jen ortézu na pravé ruce - bolest zápěstí.
Paní doktorka mi napsala poukaz na rehabilitační cvičení a že se mám objednat.
Když jsem jí doma telefonoval, že mi nenapsala vycházky, kdybych šel třeba na tu rehabilitaci, tak mi řekla, že žádné vycházky nepotřebuji.
Je to normální?

Jan N

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nemáte během nemocenské vycházky, ale domníváte se, že byste měl mít, můžete požádat ošetřujícího lékaře o změnu režimu (tzn. o povolení vycházek).

Pokud vám tedy lékař nevyhověl a vy se domníváte, že máte na vycházky nárok, máte ještě další podpůrné prostředky. Požádejte lékaře, ať vám vydá své záporné rozhodnutí písemně. Pak můžete proti rozhodnutí podat opravný prostředek (návrh na přezkoumání), bližší informace zde.

Návrh lze podat do 10 pracovních dnů ode dne prokazatelného obdržení rozhodnutí lékaře o vycházkách. Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení a vy se musíte řídit rozhodnutím lékaře, tj. dodržovat lékařem stanovený režim vycházek. Pokud lhůtu nesplníte, existuje nenároková možnost prominutí. Při prokázání důvodů, které posuzované osobě nebo jiné osobě oprávněné k podání návrhu na přezkoumání objektivně bránily v podání návrhu ve stanovené lhůtě, poskytovatel zmeškání lhůty pro podání návrhu promine.

Podle našeho názoru, pokud půjdete na rehabilitaci bez vycházek, nehrozí vám, sankce. Pokud by vás kontrola doma nezastihl, zanechá u vás ve schránce záznam o provedené kontrole a list s instrukcemi jak postupovat. Jakmile zjistíte, že vás kontrolor doma nezastihl, obraťte se na svého lékaře se zdůvodněním, proč jste nebyl doma zastižen. Stejně tak, se obraťte i na daný úřad, který provedl kontrolu a vyslal kontrolora. Argument, že jste byl na rehabilitaci, je podle našeho mínění dostatečný (za předpokladu že Vám rehabilitaci nařídil ošetřující lékař). Proto si nechte účast na rehabilitacích písemně potvrdit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS