Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a úřad práce

Dobrý den,

od 10.9.2014 jsem na neschopence s výhřezem ploténky. Ke dni 31.10.2014 mě z práce poslali ukončení smlouvy dohodou - smlouva byla na dobu určitou do 31.10.2014. Dnes mi lékař sdělil, že mě ukončí neschopenku, i když nejsem doléčená, a že se mám nahlásit na úřad práce. Mám před sebou ještě vyšetření emg 18.3.2015. Jak se můžu bránit? Má na to lékař právo nebo to na mě jen zkouší?

Děkuji

777martinka

Odpověď:

Dobrý den,

lékař má skutečně právo ukončit neschopenku, ale existují způsoby, jak se proti jeho rozhodnutí bránit, které naleznete v druhém odstavci naší odpovědi. Dočasnou pracovní neschopnost svým rozhodnutím ukončuje také Česká správa sociálního zabezpečení. Dle zákona o nemocenském pojištění platí, že lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, dojde-li k závěru, že Vám Váš zdravotní stav umožňuje vykonávat své povolání. Bohužel v rámci naší poradny nepracují lékaři, jelikož sloužíme jako právní poradna, proto Vám nedokážeme říci, jestli lékař posoudil Vaši schopnost pracovat správně. Ovšem lékař po 180 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti povinnost ukončit pracovní neschopnost, pokud je Váš zdravotní stav stabilizovaný (tudíž nemusíte být plně vyléčena). Jestliže Vás lékař shledal práce neschopnou 10.9.2014, lhůta 180 dnů uběhla k 8.3.2015.

Proti rozhodnutí lékaře o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, které považujete za nesprávné, můžete do tří dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh předáte ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.) Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví. Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.

Více o návrhu na přezkum ukončení nemocenské se dozvíte zde.

Vaše Férová nemocnice

7.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS