Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání - jak komunikovat s hygienickou stanicí

Dobrý den,
již od září 2016 jsem v pracovní neschopnosti. 7 let pracuji v automobilovém průmyslu, přesněji ve výrobě sedaček (práce na lince, v nuceném taktu). V létě 2016 mi začali problémy s pravým loktem, nastoupil jsem tedy na PN a dozvěděl se, že mám tenisový loket. Po cca 4 měsících neinvazivní léčby, která byla neúspěšná mi byla napsána operace tenisového lokte.
Už někdy v lednu 2017 jsem navštívil kliniku pracovního lékařství a podrobil se vyšetřením, které byly "pozitivní". Na základě těchto výsledků byla na pracoviště poslána hygienická stanice. Její závěr byl takový, že se o nemoc z povolání jedná.
Od té doby se nic neděje, už to trvá cca 2 měsíce.
Chci se tedy zeptat, mám se s klinikou nějak spojit? Informují se nějak o mém zdravotním stavu, například o tom, že jsem prodělal operaci? To jsou dle mého názoru důležité informace.
Mým dotazem tedy je, jak dlouho klinice cca trvá vyřízení takových případů, mám se nějak angažovat sám?
Děkuji moc.

Jirka

Odpověď:

Dobrý den, 

ve Vašem případě je třeba aktivně komunikovat s Krajskou hygienickou stanicí, které oznámíte všechny potřebné údaje, ohledně Vámi vykonávané práce, o podmínkách na pracovišti, o Vašem zdravotním stavu atd. Je možné, že KHS nemá na Vás kontakt, raději je kontaktujte sám.

Co se týká samotného rozhodování, je třeba se řídit ustanovením správního řádu, kde je třeba rozhodovat bez zbytečného odkladu, nejdéle do 30 dní, v odůvodněných případech i ve lhůtě delší - v případě složitých případů. V případě, že máte podezření na nekonání úřadu, je možné bránit se nečinností v souladu s § 80 správního řádu, podejte podnět nadřízenímu orgánu, tedy Ministerstvu zdravotnictví z důvodu pravděpodobné nečinnosti Vaší příslušné Krajské hygienické stanice. V krajním případě máte možnost bránit se žalobou ve správním soudnictví.

V případě jakýchkoliv dotazů doporučujeme obrátit se na Krajskou hygienickou stanici, případně další informace může poskytnout organizace zabývající se Bezpečností a ochranou zdraví při práci.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

10.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS