Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání a výpověď

Dobrý den. Mám dotaz trochu složitější.

Momentálně je v šetření, zda mi bude uznána nemoc z povolání. Zatím i po měření hygieny vše napovídá tomu, že bude nemoc z povolání přiznána. Co když ještě před tím nežli bude vše uzavřeno, dojde k tomu, že zaměstnavatel nezaplatí mzdu ani po 15 dnech po splatnosti, a já budu nucen tedy odejít z důvodu nevyplacení mzdy, tím bych ale přišel o odstupné za nemoc z povolání a i o případnou rentu, nebo tomu tak není - - opravdu nevím jak postupovat. Nebo je možné domluvit se se zaměstnavatelem a podat výpověď dohodou odůvodněnou - ze zdravotních důvodů - je v tomto případě, kdy já podám výpověď dohodou, možno žádat o 12 ti měsíční odstupné a rentu stejně jako když podá výpověď zaměstnavatel?

Mates

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká náhrady nemajetkové újmy na zdraví a práv, které pro Vás z toho plynou. Ze zákona plyne pro viníka nehody povinnost nahradit poškozenému újmu peněžitou náhradou, která bude vyvažovat vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy.

Dále je škůdce povinen nahradit i újmu na společenském uplatnění, jestliže poškozenému vznikla překážka lepší budoucnosti, což by v případě Vaší maminky byly trvalé následky a neschopnost plnohodnotné chůze. Váš otec a Vy pak máte nárok na peněžitou náhradu duševních útrap spojených se zvlášť závažným ublížením na zdraví Vaší maminky. U soudu můžete také uplatnit náhradu veškerých nákladů spojených s péčí o Vaši maminku (zvýšená péče, léky, zdravotnické pomůcky atd.)

Zákon ani jiný právní předpis bohužel neupravují přesnější pravidla pro stanovení výše náhrady, jako tomu bylo před novelizací občanského zákoníku. S jeho novelizací byly zrušeny vyhlášky navazující na náhradu nemajetkové újmy, podle kterých se odvozovala výše přiznaného odškodnění. Tyto vyhlášky nebyly ničím nahrazeny, nicméně Nejvyšší soud, ve spolupráci se Společností medicínského práva, vydal metodiku k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Metodika jako taková není však pro soudy závazná tzn. soudy nemají povinnost se podle ní řídit. Měla by být ale pro soudy návodem, jak rozhodovat, a zároveň sloužit jako představa pro Vás, na jakou výši odškodného máte nárok. Odkaz na tuto metodiku jde zde.

Z Vašeho dotazu to nevyplývá, nicméně, pokud je Vaše maminka zaměstnaná, a tento úraz ji tak znemožnil vykonávat práci, má také nárok na náhradu ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. A jako poslední máte samozřejmě nárok na náhradu škody způsobené na automobilu.

K Vaší otázce, na koho se máte v této věci obrátit odpovídáme toto: Podle informace o tom, že Vás kontaktovala policie je zřejmé, že s viníkem bylo zahájeno trestní řízení, jehož součástí je i rozhodování o náhradě škody. Soudu tak musíte předložit návrh, aby viníkovi uložil povinnost k náhradě nemajetkové újmy a škody. Z návrhu by mělo vyplývat, jaké jsou důvody pro uplatnění nároku na náhradu škody a v jaké výši náhradu požadujete. To vše by mělo být nejlépe v písemné formě a soudu byste tento návrh měli přednést nejpozději před zahájením dokazování u hlavního líčení.

Na závěr bychom Vás rádi informovali o tom, že Vám také může být přidělen u soudu bezplatný právní zástupce, na kterého mají nárok lidé, ve špatné finanční situaci. Pro ustanovení takového zástupce je však nutné požádat soud. Více informací naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice.

16.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS